Lutrija na bh. granicama: Na nekim se čeka po tri sata, na nekim nigdje nikoga

Zbog sezone godišnjih odmora i vikenda, brojni bh. građani jučer su se uputili van zemlje, zbog čega je zabilježen pojačan intenzitet saobraćaja prema izlazima iz zemlje. I naše ekipe provjerile su stanje na  licu mjesta, na svim krajevima zemlje, a situacija je tokom jučerašnjeg dana na graničnim prijelazima varirala: dok su na nekim zadržavanja bila minimalna ili na njima uopće nije bilo putnika, na drugim su se putnici žalili na višesatna čekanja.

Trebinje je od Dubrovnika udaljeno tridesetak kilometara, a od prvog mjesta na obali i manje, a za prelazak te kilometraže ponekad je potrebno i više od tri sata. Naša ekipa posjetila je granični prijelaz Ivanica, gdje se na licu mjesta uvjerila da su čekanja, u ovisnosti o dijelu dana, od pola sata pa do i po tri sata.

Duge kolone 

Kako nam je objasnio Andersen iz Dubrovnika, kojeg smo vidjeli i u dolasku na Ivanicu iz Dubrovnika, ali i povratku u Dubrovnik, a koji često zbog posla mora prelaziti granicu, ”sve je lutrija”.

– Tri dana nisam uspio prijeći. Bilo je oko 200 auta i morao sam dugo čekati. Evo, danas sam imao sreću pa sam uspio ”doletjeti”, nije bilo dvadesetak automobila pri ulasku u BiH. Koliko vidim, nema ni u povratku puno, pa sam zato požurio da završim i idem nazad –  kazao je jučer Andersen i dodao da nekad kad baš mora prijeći granicu, čeka i po tri sata, dok vikendom i ne pokušava, ”ne daj Bože”, jer su kolone ogromne.

andersen

Andersen: Sve je lutrija

Mate, vozač autobusa na relaciji Mostar – Dubrovnik, kaže da na granici čeka minimalno po pola sata.

Radnici koje smo zatekli na izgradnji novog graničnog prijelaza, koji svakodnevno posmatraju kolone automobila s obje strane granice, kažu da pravila nema. Nekad su gužve od ranog jutra, nekad poslije podne, jednostavno nikad se ne zna, barem što se tiče radnih dana, dok se slažu da je vikendom frekvencija saobraćaja mnogo povećana i da su čekanja i po nekoliko sati.

mate

Mate: Vozač autobusa na relaciji Mostar – Dubrovnik

Na graničnim prijelazima prema Crnoj Gori zadržavanja su dosta kraća. Jedino je prijelaz na Zupcima nešto opterećeniji, pa se i ovdje vikendom čeka sat do sat i po.

Teretna vozila 

Zanimljivo, u odnosu na četvrtak kada su na graničnim prijelazima na jugu naše zemlje, pogotovo Gabela Polju i Doljanima, zabilježena višesatna čekanja, jučer nije bilo gužve.

Tako su zadržavanja na Doljanima i u Gabela Polju, gdje je posljednjih dana zabilježena ogromna frekvencija vozila, bila kraća od pola sata. Kako su nam kazali oni koji često putuju u Neum, čini se da na graničnim prijelazima nema više strožije kontrole.

Na Graničnom prijelazu Izačić  jučer  oko 13 sati tek su  očekivali gužve u večernjim satima , dok je teretni saobraćaj u oba pravca bio vrlo intenzivan. Iz pravca Hrvatske i jučer su već bile manje kolone, a čekalo se između deset i 20 minuta na ulazak u BiH.

Novi prijelaz do 1. avgusta

Dodatnu neprijatnost na Ivanici stvara i 300 metara makadama, zbog gradnje novog prijelaza, koji bi, barem su nam tako rekli oni koji ga grade, trebao biti gotov do 1. avgusta.

Trebinjci se nadaju da će otvaranjem graničnog prijelaza Orahov Do ipak malo brže uspijevati da se okupaju na moru. Ide se kroz Popovo polje i u Strujićima odvaja za Zavalu i prateći put stiže do prijelaza Orahov Do, nakon čijeg prelaska slijedi mjesto Slano.

Bez gužvi u Bosanskoj Gradišci 

granicni-prelaz-gradiska-012

GP Bosanska Gradiška: Kolona duga oko 100 metara  (Foto: B. Grgić) 

Stanje na graničnom prijelazu u Bosanskoj Gradišci u petak oko podneva bilo je skoro uobičajeno. Kolona vozila na bosanskoj strani  duga je oko 100 metara, isto toliko i na hrvatskoj strani. Zadržavanja na prijelazu su minimalna, jer se vozila u oba smjera po potrebi puštaju u više kolona.

Saša Prolić s porodicom putuje na odmor u Rijeku.

– Pozitivno sam iznenađen brzinom prelaska  u Hrvatsku. Nadam se da neću imati problema ni na hrvatskoj strani – rekao je Prolić.

Situacija je identična i na suprotnoj, hrvatskoj strani. Kolona vozila u pojedinim trenucima doseže do polovine mosta, što je ipak neuobičajeno polovinom jula, odnosno u jeku sezone godišnjih odmora.

Pad sistema na Maljevcu 

– Za vikend su ovdje izuzetne gužve, prave ljetne. Doduše, imali smo gužve i jučer u prijepodnevnim satima, kada je pao sistem na GP Maljevac pa su na stotine automobila krenule ka Izačiću – saznali smo jučer na Izačiću.

Ripač: Na prijelazu bez ijednog automobila 

Na prijelazu Ripač – Užljebić, udaljenom 31 kilometar od Izačića, jučer nije bilo gužvi. U momentu  našeg boravka na ovom prijelazu sa bh. strane nije bilo nijednog automobila.

Avaz.ba