Maca Diskrecija nije se kandidovala ni na izborima ove godine za SDA 

Podijelite vijest

Na društvenim mrežama već godinama kruži fotošopirana slika “predizbornog plakata” Senade Nurkić, poznatije kao Maca Diskrecija. Ironični “plakat” bio je izvor za medijske članke o kandidaturi Nurkić, ali i za varijacije “plakata” koje nisu ironične na prvi pogled.

Na Facebooku je 2.9.2022. godine objavljena slika navodnog plakata kojim se promoviše izborna kandidatura bh. starlete Senade Nurkić. Ona je navodno kandidatkinja Stranke demokratske akcije (SDA).

Sličnu fotografiju, koja navodno promoviše kandidaturu Senade Nurkić na izborima 2016. godine, pronašli smo na Facebook stranici Jelahba.info u objavi od 3.9. te godine.

“Plakat” objavljen na Jelahba.info ima malo sličnosti sa stvarnim izgledom predizbornih plakata. U tekstu su primjetne gramatičke i pravopisne greške, a apsurdni slogan ove “kandidatkinje” pozicioniran je u centralnom dijelu slike. To je dovoljno za prosječnog korisnika ili korisnicu da shvati da nije riječ o autentičnoj slici predizbornog plakata, već o nekoj vrsti satire ili parodije.

ČITAJ JOŠ:  Izbor delegata iz ZDK: SDA dobila dva, NiP i NES po jednog

Ipak, samo nekoliko dana nakon što je slika objavljena na društvenim mrežama, u člancima srbijanskih tabloida objavljena je “vijest” da je Nurkić postala političarka i da se kandidovala na izborima 2016. godine.

Šta su činjenice?

Senada Nurkić, poznata i kao Maca Diskrecija, bosanskohercegovačka je starleta i bivša učesnica reality emisije “Parovi”.

Na Facebook stranici Općinskog odbora SDA Vogošća, koji se navodi i na slici “predizbornog plakata” Mace Diskrecije, dostupan je album fotografija kandidata/kinja Općinskog odbora SDA Vogošća za Lokalne izbore 2016. Svi kandidati/kinje nose bijelu košulju, crni sako i zelenu kravatu/šal. Među kandidatima/kinjama se ne nalazi i Senada Nurkić.

ČITAJ JOŠ:  Izbor delegata iz ZDK: SDA dobila dva, NiP i NES po jednog

Čini se da je slika njenog “plakata” koja kruži na društvenim mrežama napravljena tako što je iskorištena slika plakata kandidata Migdada Hasanovića, koji je 2016. godine bio nosilac liste SDA u Vogošći. Njegovi fotografija i ime, kao i pojedini podaci prezentirani u centralnom dijelu plakata, zamijenjeni su fotografijom, imenom i “podacima” Senade Nurkić.

Senada Nurkić se ni ove godine ne nalazi na kandidatskim listama SDA.

Dakle, fotografija predizbornog plakata Senade Nurkić je fotošopirana, a ona se ni 2016. ni ove godine nije kandidovala za izbore.

ČITAJ JOŠ:  Izbor delegata iz ZDK: SDA dobila dva, NiP i NES po jednog

Slika koja je prvobitno objavljena na stranici Jelahba.info, zbog apsurdnog slogana “Kada može Jala, mogu i ja”, kao i očiglednih pravopisnih i gramatičkih grešaka, ne navodi čitatalje/ke na zaključak da je riječ o stvarnom predizbornom plakatu. S druge strane, slika koja je objavljena na Facebooku početkom septembra ove godine, inspirisana prvim lažnim “plakatom”, ne sadrži te elemente i može dovesti korisnike/ce društvenih mreža u zabludu.

Shodno tome, objave koje sadrže sliku “predizbornog plakata” Senade Nurkić na kojoj se nalazi apsurdni slogan i čiji tekst sadrži pravopisne i gramatičke greške ocjenjujemo kao satiru piše Raskrinkavanje.