Maćehinski odnos države: Bh. karatisti ostali bez novčanih nagrada za ostvarene uspjehe

Podijelite vijest

Bh. karatisti koji su osvojili medalje na EP i Mediteranskim igrama ostali su bez propisanih novčanih nagrada za ostvarene uspjehe iz razloga što karate više nije olimpijski sport.

Kako je otkrio karate trener Asmer Šeta, sportisti i treneri uskraćeni su za ukupni iznos nagrada od 49.500,00 KM, koliko bi dobili prema uredbi o nagrađivanju.

– Čitam danas spisak onih koji su dobili sredstva od FBiH i kolike iznose, te kako se krčmi novac građana FBiH i dobijam odluke Federalnog ministarstva kulture i sporta u kojima nam saopštavaju da sportisti koji su uzeli medalje u karateu na EP i Mediteranskim igrama i DP, neće dobiti novčane nagrade koje su propisane uredbom FBiH o nagrađivanju sportista jer više nismo Olimpijski sport.

Ovom diskriminatornom uredbom, gdje gubimo sva prava zbog olimpijskog statusa, što nije do nas, sportisti i treneri su uskraćeni za ukupni iznos nagrada od 49.500,00 KM, koliko bi dobili prema uredbi o nagrađivanju.

Do jučer smo primali nagrade i bili neko, od danas smo niko i kao da ne postojimo.

Još jedan paradoks je taj da će jedan dio sportista koji je učestvovao na Mediteranskim igrama dobit nagrade, a drugi koji su nastupili sa njima rame uz rame i donijeli medalje neće dobiti ništa.

Sad se samo stavite u ulogu tih sportista koji su se nadali tim nagradama i planirali šta i kako dalje, a radi se o studentima koji imaju cca. 20 godina.

Čemu dalje da se nadaju, o čemu da misle kad vide odnos države i društva prema njihovim uspjesima. I ono malo njih koji uspiju uz velike napore da se probiju u sami vrh međunarodne scene, vlast im kaže “Laku noć”.

Dobiješ “čestitku” za ostvarene rezultate u prilogu gdje kaže dobili ste 0 za vaše uspjehe. 10 godina i više rada jednako je 0.

Kad vidimo gdje sve ode taj novac, a najbolji predstavnici BiH nebitno u čemu se množe sa 0. Ne da boli, nego razdire – poručio je Šeta.

Avaz


Podijelite vijest