MAČKA UJELA ŽENU PA UMRLA: Pronašli virus koji nije trebala imati

mačka kutija 696x463 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U italijanskom gradu Areco, pokrajina Toskana, vlasnicu je ugrizla njena mačka, koja je poslije toga uginula, piše agencija AGI.

Slučaj je, s obzirom na to da je uzrok COVID-19 prelaz virusa sa životinje na čovjeka, izazvao pažnju zdravstvenih i sanitarnih službi, kao i pretpostavka da je životinja bila zaražena bjesnilom, tim prije što u Italiji od 2013. godine nije zabilježen ni jedan slučaj bjesnila, i bolest se smatra iskorijenjenom.

Iz tijela preminule životinje izolovan je virus iz grupe Lyssavirus, koji je tipičan za šišmiše, i drugačiji je od virusa koji izaziva bjesnilo kod životinja, saopšteno je iz Instituta za Zoooprofilatiku u Veneciji, gde je ispitan uzorak tkiva zaražene mačke.

Pored ovog slučaja u Italiji, Lyssavirus je izolovan samo još jednom u cijelom svijetu. Bilo je to 2002. godine iz tijela jednog šismiša na Kavkazu, ali nikada nije utvrđeno da je ovaj virus sa životinje prešao na čovjeka, piše b92.

Agencija piše da su sve osobe koje su bile u dodiru sa zaraženom mačkom preventivno tretirane odgovarajućim lijekovima. Italijansko mnistarstvo zdravlja saopštilo je da je situacija pod kontrolom i da trenutno nema indikacija da se virus prenosi sa životinje na čovjeka.