Magazinović: Izbori će biti održani u predviđenom terminu, HDZ ih ne može zaustaviti

sasa magazinovic3

Povodom isteka roka za finansiranje izbora i pokušaju blokade njihovog održavanja od strane HDZ BiH, izjavom za javnost se oglasio šef kluba poslanika SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović.

Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

– Danas, kada prestaje rok za doznačavanje sredstava za izbore CIK-u, jasno je da blokada održavanja izbora od strane HDZ-a, o kojoj odavno govorimo, nije nikakva pretpostavka nego politička činjenica.

Prijedlog finansiranja

Klub SDP-a u državnom parlamentu je prije više od godinu dana predložio Zakon o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine koji predviđa da se izbori finansiraju i održavaju bez obzira da li je budžet usvojen ili nije.

Još tada smo upozoravali da će doći do pokušaja blokade održavanja izbora i ponudili smo mehanizam za deblokadu. Zakon je usvojen u hitnoj proceduri u Predstavničkom domu i čekao je više od godinu dana da njegov tekst razmatra Dom naroda.

Copy

Zakonsko rješenje

U ponedjeljak će se po ovom zakonu izjasniti Komisija za budžet i ukoliko ga usvoji stiču se uslovi da ga Dom naroda potvrdi na prvoj narednoj sjednici u oba čitanja i da se sredstva za izbore nakon toga doznače CIK-u.

Ako su svi osim HDZ-a zagovornici održavanja izbora kao što to javno tvrde, onda ovo zakonsko rješenje definitivno deblokira održavanje izbora, jer ne postoji mogućnost da ga HDZ zaustavi niti na sjednici komisije niti na sjednici Doma naroda. Izbori moraju i bit će održani u predviđenom terminu, a oni koji to pokušavaju onemogućiti trebaju snositi ozbiljne sankcije – naveo je Magazinović.

Avaz

Prethodni članakAccuWeather: Evropu očekuje još jedno vruće ljeto
Sljedeći članakHaris Džinović: Moja kćerka se ne treba fotografirati kao starlete