Portal 072info

Magazinović: Krim nije RS, BiH nije Ukrajina

Saša Magazinović
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 

Saša Magazinović
Saša Magazinović


STRAZBUR – Proljećno zasjedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope sigurno će biti obilježeno događajima u Ukrajini kao glavnom temom, ali u Savjetu Evrope, u kontekstu dešavanja u Ukrajini, niko ne povlači paralelu s BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovo je u izjavi za Fenu iz Strazbura naglasio član delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Savjetu Evrope Saša Magazinović.

Naveo je da je već ranije iznosio stav da je Ukrajina punopravna članica UN-a i suverena država, a njeni narodi imaju pravo da svoju budućnost definiraju samostalno, u demokratskom dijalogu. To je stav koji se u BiH mogao mnogo puta čuti.

‘’Što se tiče ruske uloge, a slobodan sam reći i odgovornosti za posljednje događaje na Krimu, ona neupitno postoji. Taj problem se također može riješiti samo dijalogom. Ako nekoga isključite iz dijaloga, veoma teško je očekivati rješenje ‘’, rekao je Magazinović, dodajući kako je upravo ovo stav koji se može najčešće čuti kada je u pitanju eventualno sankcioniranje ruske delegacije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Međutim, kako će se Savjet  odrediti o pitanju dešavanja u Ukrajini biće poznato u srijedu kada će poslijepodne biti održana debata po hitnoj procesduri, dok će u četvrtak ujutro Parlamentarna skupština raspravljati o daljnjem učešću ruske delegacije.

Magazinović navodi da nije nevažno spomenuti činjenicu da Predsjedništvo BiH nema precizan i jedinstven stav o odnosima u Ukrajini, što umnogome otežava položaj naše države na međunarodnom planu i “na to nam je u nekoliko navrata skrenuta pažnja”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naveo je da  Savjetu  Evrope, u kontekstu događaja u Ukrajini, niko ne povlači paralelu s BiH.

‘’Svima je jasno da Krim nije Republika Srpska, kao i da BiH nije Ukrajina. Bosanskohercegovački predizborni folklor u Savjetu Evrope niko ne shvata ozbiljno, kao što ne shvataju ni političare koji na taj način manipuliraju ljudima‘’, zaključio je Magazinović.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME