Magazinović predlaže da “Google”, “Facebook” i “YouTube” plaćaju porez BiH

s 12
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Zastupnik u Parlamentu BiH, Saša Magazinović, podnio je danas inicijativu za usvajanje Zakona o porezu na digitalne usluge. To znači da bi porez u BiH plaćele i kompanije Facebook, Google, YouTube…

– Velike svjetske tehnološke digitalne kompanije u posljednjih nekoliko godina su znatno povećale oglašavanje, posredovanje i prodaju podataka o korisničkim interfejsima u Bosni i Hercegovini. Međutim, prema svim dostupnim informacijama, za te usluge koje obavljaju ne plaćaju porez u Bosni i Hercegovini – navodi se u obrazloženju.

– Trenutni stav UIO BiH, prema kojem npr. osoba koja plaća reklamu na Facebooku treba da plati porez, a ne kompanija, je neodrživ i neprovodiv. Uz to, velike tehnološke kompanije ne zarađuju samo od reklama, već i od prodaje informacija o njihovim korisnicima – navodi se u dokumentu.

Države EU koje su odlučile uvesti porez na digitalne usluge na nacionalnom nivou, ne čekajući usvajanje direktive, su Francuska, Italija, Austrija, Velika Britanija, Poljska i Mađarska, a uvođenje zakona se planira u još šest zemalja EU. Trenutno se i u Hrvatskoj i Sloveniji radi na usvajanju Prijedloga zakona o porezu na digitalne usluge, podsjetio je Magazinović.