Portal 072info

Magični lijek za dobro raspoloženje

Zasigurno poznajete barem jednu osobu koja kupuje luksuzne stvari koje realno ne može priuštiti. Takvo ponašanje na prvi pogled lako je osuditi, ali kao i u mnogim drugim situacijama, problem je puno dublji i složeniji.

Mnoge djevojke i žene troše iznad svojih mogućnosti i upadaju u dugove, a sve zbog luksuzne odjeće i obuće. Žele izgledati lijepo, moderno i privlačno. Stalno gledaju reklame za parfeme, cipele, odjeću i žele biti lijepe. Dobro se osjećaju u takvoj odjeći i uvijek je doživljavaju kao investiciju. Stručnjaci objašnjavaju kako kupovanjem stvari čovjek zadovoljava određene potrebe koje ima i to kako bi poboljšao način života i osjećao se ugodnije.

Čak i kada tačno znamo što želimo kupiti, nerijetko se vratimo kući sa stvarima koje su nam usput zapele za oko. To se dobrim dijelom događa zato što nas mediji svakodnevno bombardiraju raznim slikama onoga što je trenutno hit i što bi svaka osoba koja drži do sebe trebala imati, jer ako to nemamo, onda nismo u trendu. Svi o sebi želimo njegovati sliku osobe koja je u trendu s vremenom i onda kupujemo stvari za koje realno nemamo financijske mogućnosti.

Svi proizvodi su danas lako dostupni. Osim što su nam nadohvat ruke u trgovinama, možemo ih kupovati i putem interneta.

Kao i uvijek u životu, tako i u impulzivnoj kupovini važnu ulogu igra mozak. Prilikom kupovine stimuliraju se centri za ugodu u mozgu, pa se u tijelu otpuštaju velike količine dopamina i endorfina koji nas čine sretnima. Oni čine da se osjećamo dobro kada kupujemo i da postajemo osoba koja i želimo biti. Na taj način umanjujemo i neugodne emocije koje postoje u pozadini poput anksioznosti ili depresije, objašnjavaju stručnjaci.

U takvim okolnostima, kako kaže, kupovina postaje magični lijek za dobro raspoloženje. I tada se počinju javljati problemi kada kupujemo kako bismo se osjećali dobro. Ulazimo u začarani krug koji rezultira narušenim finansijama.

Podijelite članak