Portal 072info

Magla bi mogla ‘popustiti’: U petak stabilizacija vremenskih prilika

Gusta magla i velika količina po zdravlje štetnih čestica ovih dana negativno utječu na zdravlje građana i otežavaju normalno funkcioniranje prvenstveno Sarajeva, Zenice i Tuzle gdje se, pogotovo u večernjim satima, vidljivost smanjuje na svega nekoliko metara. 

Dolaskom naoblake i manje količine padavina u narednim danima ovo bi se moglo promijeniti, kazao je klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine Dženan Zulum u izjavi za Anadolu Agency.

“Stabilno vrijeme u BiH zadržat će se još danas, a u sutra već očekujemo naoblaku i male količine padavina. Nadati se da će u tom periodu ova magla malo ‘popustiti’, odnosno da će vidljivost biti nešto veća. Što se tiče temperatura, bit će bez nekih bitnih promjena. Već u petak će doći do stabilizacije vremenskih prilika koja će se nastaviti i u narednim danima”, kazao je Zulum.

Tokom narednog vikenda očekuje se stabilno vrijeme, bez padavina.

“U tom periodu moguće je opet formiranje magle u kotlinama, dok je neće biti u Hercegovini. Prema sinoptičkim kartama, 17. i 18. decembra očekujemo jedan prodor južne fronte koja bi u BiH donijela malo veće količine padavina i otjerala ovu maglu iz naših gradova”, naglašava Zulum.

Tada je moguće i povećanje temperatura, kako jutarnjih tako i dnevnih.

“Prema tim kartama, početkom treće dekade mjeseca očekujemo pad temperatura. Naime, temperature bi se spuštale i do minus 10 stepeni celzija”, ističe Zulum.

Prema njegovim riječima, magla u ovo doba godine je sasvim normalna pojava u kotlinskim predjelima.

Problem je sada što se u urbanim zonama javlja i smog, koji nastaje uslijed saobraćaja, industrije, a veliku ulogu u svemu imaju i domaćinstva koja se griju na čvrsti ogrjev, kazao je Zulum. Sve to doprinosi zagađenju zbog kojeg je u Kantonu Sarajevo, općinama Kakanj i Zenica proglašeno stanje pripravnosti. 

Podijelite članak