Maglaj: Brojna područja pod vodom (FOTO)

Nakon maja 2014. godine i katastrofalnih poplava koje su pogodile i područje općine Maglaj, svaka jača kiša kod brojnih građana izaziva strah i zebnju.

Usljed obilnih padavina u posljednja 24 sata, došlo je do porasta vodostaja Bosne i njenih pritoka Jablanice, Liješnice te Bistrice, a nadležni nemaju dojava o eventualnom izlijevanju iz korita niti plavljenju.

– Bosna i pritoke su u svojim koritima i stalno pratimo stanje na terenu. Nivo Bosne jeste u usponu, ali još nije došla do kritične tačke da moramo proglašavati stanje odbrane od poplava. U nekoliko navrata obišli smo područja koja su najčešće ugrožena poplavama. Problema ima s odvodnim kanalima pored puteva na području Kosove i Liješnice, koji nisu očišćeni, a na putu Moševac – Ravna zabilježen je manji odron pa je odmah angažovana mehanizacija da očisti nanos zemlje s puta – rekao nam je Anto Maglica, rukovodilac Službe Civilne zaštite općine Maglaj.

bosna-2

Bosna i pritoke su u svojim koritim i stalno se prati stanje na terenu

Prema informacijama s terena, brojna su područja na maglajskoj Općini, gdje su pod vodom obradive površine. Usljed obilnih padavina, zemlja ne može da primi enormne količine, a radi se o površinama gdje nisu riješeni propusti i voda ne može slobodno otjecati.

U jutranjim satima, u srijedu, prema podacima Agencije za vodno područje rijeke Save, vodostaj Bosne na području općine Maglaj kretao se od 227 do 304 centimetra u zavisnosti od mjernog mjesta. U prijepodnevnim satima, nivo Bosne je bio od 236 do 311 cm, a nakon toga je u zavisnosti od mjernog mjesta bio u opadanju ili stagnaciji. Kako se procjenjuje, na maglajskom području za 24 sata palo je 50 litara kiše po metru kvadratnom.

rijeka-jablanica

Rijeka Jablanica: Nadležni nemaju dojava o eventualnom izlijevanju iz korita niti plavljenju

Avaz.ba