Portal 072info

MAGLAJ Radost ramazana u domu Ismete Bećirović: Bitno je i ovozemaljsko, ali treba zaraditi za vječnost

Da ispišem roman, ne bi ga bilo lako pročitati. Sa 26 godina ostala sam udovica sa dvoje djece, sa sinom Mujom i kćerkom Fatimom. Nisam to dobro podnosila, ali se, uz Božiju pomoć, sve izdevera. Gore daleko, dole tvrdo, što se mora preživjeti, preživi se. Ko se ne pomiri sa sudbinom, samo mu je gore. Život ti je, dijete, mudra knjiga, puna iskušenja, a mi smo tu da osaburamo.

Težak život

Ovako je razgovor s nama počela Ismeta Bećirović (67), koja je, iako narušenog zdravlja, i ovaj ramazan dočekala s velikom radošću. Rodom je iz sela Dubravice kod Zavidovića, a sedamdesetih godina udala se u selo Gornji Ulišnjak. Od rata živi u Maglaju s kćerkom i unukom. Život joj, kaže, nije bio lagan.

Rođena je u gladnim godinama, nakon Drugog svjetskog rata, kao najstarija od sedmero djece.

– Sjećam se ramazana kad sam bila dijete. Niko nas nije tjerao da postimo. Dok smo bili manji, mati bi nam našivala post. Kad kašike zazveče na sofri, nije nam trebao sat da nas budi za sehur. Mi smo bili prvi za sofrom – prisjeća se Ismeta.

Sudbina je htjela da je Kur'an počela učiti tek u 47. godini.

– Mualima Amira Talić rekla je meni i mojoj prijateljici da mlađe nećemo biti i, ako istinski želimo, da počnemo učiti. Ozbiljno sam to prihvatila pa sada godišnje proučim i po 12 hatmi. Kur'an mi je, uz rad, mnogo pomogao u životu. Radila sam i muški i ženski posao, nisam birala, penzija mala, valjalo je djecu othraniti – govori Bećirović.

Smisao života su joj, ističe, namaz, mukabele, ibadet uz ramazan, slast iftara, učenje Kur'ana.

Riješeni problemi

– Sve mislim, zdravlje mi nije dobro, hoću li moći postiti? Ali, da dragi Allah, dž. š., kuveta za sve. Ne mogu se opisati ta ljepota i radost kad se isposti jedan dan ramazana, kad sjedneš za iftar, odeš na teraviju. A kad osvane Bajram, osjećam se kao da sam sve probleme riješila, kao da me nešto nosi. I ovozemaljsko je bitno, ali treba zaraditi za vječnost. Zato i ne žalim što sam se napatila kroz život – ističe Ismeta Bećirović.

    • Foto: Učenici je obradovali posjetom

      “>

Učenici je obradovali posjetom

Hedija od osnovaca

U ramazanskim danima Ismetu su posjetili učenici Osnovne škole “Maglaj” sa Safirom Vuković-Karajbić, nastavnicom islamske vjeronauke.

– Iznenadili su me i dali mi snage. Donijeli su mi i hediju i hvala im, ali njihova posjeta ne može se ničim platiti niti s nečim uporediti. Iskazali su mi poštovanje – naglasila je Bećirović.

Avaz.ba

Podijelite članak