Portal 072info

Maglajlije strahuju od svake jače kiše: Žale se na stanje slivnika i šahtova

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

– Prilikom jače kiše raskrsnica je pod vodom, kao i moj podrum. Nakon majskih poplava plavljen sam još tri puta – priča nam Rasim Karabegović koji živi u ulici Civilnih žrtava rata.

Karabegović tvrdi da je uzrok odvodna kanalizacija i zaštopani slivnici.

– Kada je pljusak, znam šta mi je činiti, odem i čistim slivnik, a drugi gledaju kako se ja mučim – žali se Karabegović i pita zašto KJD ne poduzme odlučnije mjere čišćenja slivnika, ali i kanalizacione mreže, posebno nakon sredine maja i velikih poplava.

Slične probleme imaju i građani iz drugih gradskih područja.

– Kada je kiša, nekim ulicama ne možete proći, a da vas auto ne “okupa”. U Bosanskoj ulici kada je malo jači pljusak, odvodi ne funkcionišu i samo čamcem možete proći – upozoravaju građani.

Kako tvrde u KJD Maglaj, koje se prema Odluci o vodovodu i kanalizaciji općine Maglaj stara o tekućem i investicionom održavanju vodovoda i kanalizacije, jer su mu isti preneseni na upravljanje, glavni ulični kanalizacioni cjevovodi očišćeni su u punom profilu i u boljem su stanju nego prije majske poplave. Tokom maja i juna iskorištena je mehanizacija iz Sarajeva i Drezdena pa je sistem odvodnje komunalnih i oborinskih otpadnih voda temeljito očišćen uključujući glavne kolektore do izliva u rijeku Bosnu.

U periodu od 20.maja do 3.augusta ove godine, radnici KJD su na čišćenje slivnika i odštopavanje spojnih cjevovoda utrošili oko 260 sati. Također, iz KJD Maglaj podsjećaju da je njihova nadležnost odvodnja otpadnih fekalnih voda od domaćinstava i kućnih savjeta, a odvodnja atmosferskih otpadnih voda, izgradnja infrastrukture i njeno održavanje je nadležnost općine Maglaj.

– Generalno, u proteklih 20 godina, slivne površine za atomosfersku vodu se povećavaju izgradnjom parkinga, novih ulica i uvode se u postojeći kanalizacioni sistem. Profili kolektora su isti od njegove izgradnje te je neophodno povesti aktivnosti na planiranju i uvođenju separatnog sistema odvodnje, odnosno odvojiti odvodnju atmosferskih voda u poseban sistem, a postojeći zadržati za odvodnju komunalnih otpadnih voda- saopštili su iz KJD.

Na trenutno stanje upozorili su i iz sanitarno-komunalno-vodoprivredne inspekcije. Prema nalazima, sa većim padavinama redovno dolazi do izlijevanja oborinskih voda zbog nedovoljne propusne moći odvodnih cjevovoda. Sve to izaziva poplave u podrumskim prostorijama pojedinih stambenih objekata.

– Neophodno je očistiti sve taložnike uličnih slivnika kao i pročepiti odvode i dovode u i iz istih do recipicijenata, što je obaveza KJD Maglaj shodno odluci o vodovodu i kanalizaciji- navodi se u informaciji općinskog sanitarno-komunalno-vodoprivrednog inspektora. Maglajlije, posebno nakon majskih poplava, strahuju zbog nadlazećeg kišnog perioda.

-Da li smo upravu mi ili KJD, vidjećemo uskoro!- kažu građani. 

Avaz

Podijelite članak