Maglajska gimnazija će od septembra školovati buduće IT stručnjake

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U maglajskoj gimnaziji „Edhem Mulabdić“ već od naredne školske godine planiraju uvesti smjer informacionih tehnologija (IT) i time će biti prva takva obrazovna ustanova u ZDK.

Niz projekata

Nizom projekata, radionica i kampanja Vijeće roditelja zajedno s menadžmentom i uposlenim u Gimnaziji stvaraju plodno tlo za ovaj važan projekt.

– Analizirajući trenutno stanje, shvatili smo da u ZDK nema obrazovne institucije koja školuje IT stručnjake i mi smo tu vidjeli svoju šansu. Po uzoru na Kanton Sarajevo sačinili smo potrebne dokumente i zatražili od Ministarstva za obrazovanje ZDK i Pedagoškog zavoda Zenica uvođenje tog smjera u Gimnaziju – naglasio je Adis Mustabašić, predsjednik Vijeća roditelja Gimnazije.

Informacione tehnologije trebale bi biti novo izborno područje u Gimnaziji.

– Nadam se da ćemo već u septembru upisati prvu generaciju budućih IT stručnjaka. Smatram da moramo ići ukorak s novim trendovima i svime što se dešava u svijetu – kazala je Amela Hidić, direktorica Gimnazije.

Velika podrška

Kako naglašavaju naši sagovornici, podršku u ovom projektu imaju od lokalnih pa do kantonalnih vlasti, fakulteta, BIT Alijanse i velikih svjetskih kompanija kao što je npr. „Microsoft“. Uvođenjem novog smjera omogućit će se daljnje egzistiranje Gimnazije, a učenicima pružiti kvalitetno znanje iz ove oblasti.

 Radionice programiranja  

Po uzoru na Irsku, koja je lider u Evropi kada je u pitanju IT oblast, u Gimnaziji su organizirane radionice programiranja „Coder Dojo“ za mlade od 7 do 17 godina.

Prijavilo se više od 100 zainteresiranih, a s njima rade bivši učenici Gimnazije Jasmin Čaušević, Sadam Skula i Emir Delić.

Hidić: Izborno područje
Hidić: Izborno područje
Mustabašić: Napravili analizu stanja
Mustabašić: Napravili analizu stanja

Avaz