Magneti na frižideru mogu vas ubiti!

Magneti na frižideru mogu vas ubiti!

Najveća bojazan za te osobe je, ako naprimjer na odjeću stave bedž koji sadrži tu vrstu magneta. Dugotrajna izloženost doista bi ih mogla stajati života.

Magneti za frižidere i nakit za ukrašavanje mogu biti prave ubojice ako imate slabo srce, upozorili su stručnjaci. Snažna vrsta magneta koja se u posljednje vrijeme koristi u komercijalnim proizvodima može smetati “pacemakerima” i ugrađenim uređajima za srce, a posljedice mogu biti fatalne.

Stručnjaci upozoravaju da je dovoljno biti 3 centimetra udaljen od magneta kako bi se destabilizirali uređaji od životne važnosti. Naglašava se kako nije riječ o starim željeznim magnetima, koji su tamno sive boje, već o novoj generaciji magneta sjajne srebrne boje – napravljenih od neodmijuma.

Ti moderni magneti ulaze sve više u upotrebu zbog svoje jake magnetske sile, ali i manjih troškova proizvodnje. Zbog toga se sve češću ugrađuju i u računalne “tvrde diskove”, slušalice, zvučnike, ali i igračke, nakit pa čak i odjeću.

Švicarski istraživači iz Sveučilišne bolnice u Zurichu testitrali su neodmijske magnete u 70 pacijenata koji su imali ugrađene uređaje za srce. Mali magneti od 8 grama smetali su svim pacijentima koji su se nalazili na 3 centimetra od njih! Kada bi se odmaknuli uređaji bi se vratili u normalan rad.

Najveća bojazan za te osobe je, ako na primjer na odjeću stave bedž koji sadrži tu vrstu magneta. Dugotrajna izloženost doista bi ih mogla stajati života.

dnevno.hr

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica