Mahir iz Visokog: Nakon teške bolesti ruke, Allah me nagradi da tom rukom ispisujem Njegove riječi

Screenshot 20210424 071759 Facebook 660x330 1

Kaligrafija je umjetnost lijepog pisanja rukom uz pomoć pera, kista, tinte ili nekog drugog pribora za pisanje. Ona se može opisati kao umjetnički proces ručnog oblikovanja simbola i njihovo uređivanje na način koji će imati sklad, tj. harmoniju i ljepotu kakvu je zamislio kaligraf. Koriste se razna sredstva za pisanje, od konvencionalnih do onih krajnje neobičnih.

Izuzmemo li arapsku kaligrafiju, od orijentalnih tipova umjetnosti zastupljena je i ebru umjetnost koja predstavlja umijeće “slikanja na vodi”, izrađivanje ornamenata, minijatura i sl.

Arapski kaligrafi imaju višestoljetnu tradiciju. Zbog zabrane slika u Kura’nu koristilo se kurzivno arapsko pismo u kaligrafskoj umjetnosti kao linije, čime su nastale slike od slova, tzv. kaligrami. Naročiti oblik umjetničke arapske kaligrafije razvio se početkom 20. vijeka u Osmanskom carstvu.

Ekipa portala Hayat.ba posjetila je visočkog kaligrafu Mahira Burića koji nam je kazao kako se kaligrafijom bavi još od djetinjstva, kada je išao u mekteb.

  • Radost je baviti se kaligrafijom, s ovim riječima počeo bih ovaj intervju, jer kaligrafija je nešto posebno, unikatno nešto što je uljepšalo moj život. Prve harfove sam ispisao još u mektebu. Nakon ispisanih nekoliko levhi, kaligrafija je ušla u moje srce, postala moja strast bez koje ne bih mogao zamisliti život – kaže nam na početku razgovora Mahir.

Iako je Bosna kroz svoju bogatu prošlost imala mnoštvo vještih ljudi kada je riječ o orijentalnoj umjetnosti, vrijeme je ovaj tip kreativnog stvaranja skoro potpuno potisnulo iz upotrebe. Ipak, u posljednjih nekoliko godina orijentalna umjetnost ponovo se diže iz pepela i sve je više kaligrafa, ebruzena i drugih umjetnika mlađe generacije. On je za Hayat po prvi put ispričao kako je sve počelo i kako se počeo baviti kaligrafijom.

  • S vama želim da podijelim nešto što nisam nikada ni s kim dijelio osim s roditeljima. Kažu da bi vam se u životu nešto dobro desilo prvo morate da budete iskušani u životu. Tako se meni kao malom dječak iz Osnovne škole na ruci pojavila bolest koja je u to doba mnogo tuge izazvala u meni, ta bolest koliko god bila neugodna za mene, izliječena je elhamdulillah. Nakon toliko patnje kao nagradu na kušnji koju sam imao, Allah dž.š. mi podari da istom tom rukom ispisujem Njegove riječi i riječi Muhammeda a.s. – kazao nam je Burić.

Kaligrafija je vrsta likovne umjetnosti za koju je potreban talent, ali isto tako potrebno je posjedovati i adekvatno teološko znanje.

  • Da bi uspio u svakome poslu potrebno je mnogo truda i želje posvetiti. Često se vodim riječima da sve što radiš radi iz ljubavi i vjerujte mi uspjet će te uz Njegovu pomoć. Ramazan je posebna inspiracija za bavljenje kaligrafijom bar meni, to je mjesec gdje su nastajala po meni moji najljepši kaligrafski radovi. Što se tiče islamske kaligrafije ima više vrsta pisanja, a meni je nekako najdraži sulus. Do sada sam uradio mnogo levhi koje su otišle u razne države pa čak i do Amerike.

Sulus je prema mišljenju mnogih kaligrafa najteže pismo i u njemu su sadržani elementi svih drugih pisama. Kao i svaki umjetnik i Mahira smo pitali da li ima neku najdražu ispisanu levhu, odgovorio je ima ih mnogo, ali jedna se posebno ističe.

  • Kada me pitaju koja mi je najdraža levha kažem ima ih mnogo a jedna se posebno može izdvojiti to je Muhammed.a.s. u srcu. Muhammed.a.s je moj uzor i moj putokaz kroz život. Po meni svaki insan nosi nešto u sebi, čime ga je Allah dž.š počastio i obdario i svaka duša ono što ima u sebi ono ta vremenom izbaci. Moja duša je izbacila volju i ljubav prema kaligrafiji, ali i prema učenju ilahija i ezana.

Također pored kaligrafije Mahir Burić u slobodno vrijeme uči i ilahije koje su neizostavni dio njegovog života.

  • Nedavno sam sa svojim prijateljima došao na ideju da snimimo video ezana, “Ezan from Bosnia” koji je poznat u javnosti. Taj ezan sam ja proučio, a snimljen je na brdu Visočica u Visokom. Ezan je dostigao ogromnih pola miliona pregleda što je svakako veliki uspjeh za nas koji smo radili na tome videu – kazao nam je Mahir

Za kraj razgovora Burić nam je otkrio da je odnedavno svoj život upotpunim i krunisao brakom i kako ovaj Ramazan dočekuje u sasvim drugačijem ozračju.

  • Ovaj Ramazan je po meni nekako najljepši do sada jer je ovo prvi Ramazan meni i mojoj supruzi. Ona je ujedno i moja ogromna podrška u životu pored mojih roditelja. Ovom prilikom želim da čestitam nastupajući Ramazan svim muslimanima i muslimankama. Da im Allah dž.š. podari zdravlja da ako Bog da isposte i dočekaju Bajram – završava Burić