Portal 072info

Mahmuljin nije imao kontrolu nad Odredom „El-Mudžahidin“

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na suđenju za zločine počinjene na području Vozuće i Zavidovića, vještak odbrane ostao je pri tvrdnji da Sakib Mahmuljin nije imao efektivnu kontrolu nad Odredom „El-Mudžahidin“ bez obzira na učešće ove jedinice u akcijama.

Vještaka vojne struke Kenana Dautovića, koji je s davanjem iskaza počeo 26. februara, unakrsno je ispitivalo Državno tužilaštvo o naredbama za borbena dejstva, koje su obuhvatale jedinicu „El-Mudžahidin“, a koja je bila u zoni Trećeg korpusa Armije RBiH, na čijem je čelu bio optuženi Sakib Mahmuljin.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Tužilac Sedin Idrizović predočio je vještaku nekoliko naredbi Mahmuljina, odnosno komande potčinjene 35. divizije, u kojima su bile određeni i pravci djelovanja „El-Mudžahidin“. Dautović se uglavnom slagao o dodjeljivanju zadataka Odredu, ali je ostajao pri tvrdnji da pripadnici ove jedinice nisu bespogovorno izvršavali naređenja komandanta Korpusa.

Sakib Mahmuljin - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baSakib Mahmuljin

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Kazao je da vojska ne funkcionira po principu da komandant korpusa izdaje zadatke nižim jedinicama kao što su čete. Naveo je da kretanje jedinice na određenom terenu ne znači da je ona pod efektivnom kontrolom komandanta u toj zoni.

Mahmuljin je optužen da kao komandant Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Odbrana je završila sa izvođenjem svojih dokaza, a nastavak suđenja je 22. jula.

Avaz

Podijelite članak
  • 63
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6