Maja Bjeloš: Dodiku, vučiću i drugim političarima je lakše kupiti oklopno vozilo, nego demokratskim putem riješiti probleme

maja bjelos beograd 0 696x472 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a, o čemu se pisalo proteklih dana, na više relevantnih adresa (državnih ministarstava i institucija) u BiH, nedavno je uputilo zahtjev kojim se traži dozvola za uvoz Rogue Lite-borbene stanice na daljinsko upravljanje kalibra 12,7 mm i Rogue Lite – borbene jedinice na daljinsko upravljanje kalibra 7,62 mm. Prema ovom zahtjevu, krajnja upotreba predmetne robe je ugradnja i instalacija na vozilo koje je napravilo “Tehnički remont” u Bratuncu, a po obavezama iz kupoprodajnog ugovora sklopljenog između “Tehničkog remonta” i MUP-a RS.

OHR je, nakon što se informacija o nabavci naoružanja pojavila u medijima, reagirao saopćenjem u kojem su, između ostalog naveli, kako je primarna uloga policije Republike Srpske, kao i svake druge policije, održavanje javnog mira i reda u ime velike većine građana RS koji poštuju zakon.

  • Pitanje koje treba postaviti vlastima RS jeste zašto vjeruju da je potrebno nabaviti takvo teško naoružanje vojnog ranga za svoje policijske snage i koja je to sigurnosna prijetnja koja bi opravdala upotrebu takvog smrtonosnog oružja – rečeno je ranije iz Ureda visokog predstavnika (OHR) na pitanje o dodatnom naoružavanju MUP-a RS.

U OHR-u ističu kako bi vlati RS trebalo da ponude javno i transparentno objašnjenje, a posebno u periodu kada bi raspoloživa sredstva valjalo usmjeriti u pravcu borbe protiv pandemije Covid-19 i ublažavanja ekonomskih posljedica koje stanovništvo i dalje trpi.

Maja Bjeloš, istraživacica u Beogradskom centru za bezbjednosnu politiku, u izjavi za Hayat kazala je između ostalog kako zapravo vlasti država u regionu u posljednje vrijeme pričom o nabavci naoružanja ili prekrajanja granica, žele samo dokazati koliko je koja država jaka kako bi, s druge strane, pobjegli od problema s kojima se suočava država odnosno građani.

  • Nama političari nameću teme one kojima oni žele da se bavimo, a to je da mi govorimo o naoružavanju i to u trenutku kada građani obje države, i Srbije i Bosne i Hercegovine, nastoje da sačuvaju svoje zdravlje, i posao ako ga imaju. To je posebno izraženo sada u ovom periodu pandemije. Naglasila bih da je ova priča o naoružanju složenija. Ne radi se samo o nabavci opreme. Mislim da je taj trend zabrnjavajući. Više govorimo o naoružavanju i ratu, nego o miru. Ono što političari preferiraju jeste da se mir čuva i da bezbjednost povećava naoružavanjem. Ako nas naoružavanje može dovesti do bezbjedonosne dileme, onda kada Srbija vidno povećava svoj budžet za odbranu, kada nabavlja različitu vojnu opremu, to izaziva jednu vrstu bezbjednosne dileme jer i drugi u regionu, smatrajući da se Srbija naoružava, rade isto. Građani se na kraju osjećaju nesigurnije, a ne više bezbjednije. Drugo gledište kako može da se sačuva mir jeste da se više ulaže u izgradnju demokratskih instituacija: pravosuđe koje je nezavisno, parlament koji kontroliše vladu, jaki državni organi, vlada koja je odgovorna za rad svojim građanima… Međutim, gospodin Dodik, Vučić pa i drugi političari na Balkanu daju prioritet stabilnosti i bezbjednosti političkog režima u odnosu na demokratiju. Lakše i brže je kupiti oklopno vozilo za policiju, dron ili helikopter i stvoriti utisak kod građana da je država jaka. A, upravo je suprotno jer države slabe. Pojedinci koji su u korupciji i kriminalu ne žele ili ne mogu da riješe probleme u zdravstvu, obrazovanju, ekonomiji… Političari u BiH i Srbiji pričaju o prekrajanju granica. Ponovo se podiže prašina o granicama kako bi upravo skrenuli pažnju građana od svakodnevnih problema. Recimo, u Srbiji umjesto da su povećali pare zdravstvenim radnicima koji se bore sa pandemijom, povećali su budžet vojsci što za plate, što za nabavak vojne opreme. S obzirom na situaciju, rekla bih da nam treba oprema ali medicinska, a ne vojna – kazala je, između ostalog za Hayat, Maja Bjeloš, istraživacica u Beogradskom centru za bezbjednosnu politiku.