Portal 072info

Maja i Melika: Uspješne Zeničanke u IT sektoru

Svjetski je trend da se u IT sektor privuče što veći broj žena. U Zenici se također malim, ali čini se sigurnim koracima stvara nova generacija mladih žena koje bi mogle postati stručnjakinje svjetskog glasa, a poznato je i da takvih već imamo. Priče uspješnih Zeničanki Maje Hadžiselimović i Melike Lošić govore u prilog tome.

Master inžinjerka mehatronike Maja Hadžiselimović često je u svom rodnom gradu. Ovo ljeto bila je angažirana kao mentorica na radionicama agencije Zeda koje za cilj imaju animirati mlade djevojke za programiranjem. Popularizacija IT tehnologije ne ide teško među mladima generalno, mada se dešava da zbog neznanja djevojčice imaju otpor prema toj oblasti, kaže Maja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Kada recimo pitam djevojčice: jeste li radile Omov zakon iz fizike odogovor je potvrdan, ali kada pitam za praktičan rad odgovor je negativan. Lično smatram da je teško zavoljeti neku oblast samo na osnovu teorijskog znanja. Ako nema praktičnog rada onda to ide teško, priča nam Maja Hadžiselimović, djevojka koja je nakon završene Elektrotehnike u Sarajevu, svoj studij nastavila u Mariboru i Novom Sadu, a potom zaposlenje našla u Ausburgu u Njemačkoj, gdje radi za firmu koja integriše robote u industriju.

Drugu, nešto mlađu Zeničanku Meliku Lošić ne treba animirati ni za fiziku ni za informatiku, a ni za druge nauke. Na nedavno održanom Svjetskom takmičenju srednjoškolaca u Barseloni, kao jedina predstavnica naše države osvojila je ukupno 5 medalja. Za oblasti: književnost, debata, opće znanje i dva zlata za nauku i tehnologiju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

-Jedan od zadataka je bio da istražimo sve dostupno o temi:da li ćemo u budućnosti moći izbrisati dio naše memorije ili je nadograditi. Kada istražujete i odgovarate na postavljena pitanja i zadatke morate biti jako, jako znatiželjni i uporni, kaže vlasnica dvije individualne zlatne medalje za oblast nauke i tehnologije. Inače je bila u timu sa dvjema djevojkama iz Južnoafričke Republike, jer je nekoliko njenih kolega iz Srednje međunarodne škole Richmond Park u Sarajevu, zbog određenih okolnosti odustalo od odlaska u Barselonu.

Melika Lošić je inače nakon zavrešna dva razreda Prve gimnazije i Srednje muzičke škole i vrhunskih rezultata tokom školovanja otišla u Sarajevo pohađati ovu međunarodnu školu jer je, kaže, htjela nove izazove. Odlazak u Barselonu su finansirali njeni roditelji, od kojih je zaposlen samo otac. Melikin novi izazov je nastavak takmičernja na prestižnom američkom Yale-u.
Samo se jedna zenička kompanija odazvala pozivu da bude sponzor puta i osmodnevnog boravka u Španiji, ali niko od organa vlasti. Iskreno se nadam boljem odzivu i sponzora i političara, jer su neke moje drugarice iz škole uspojele za slična takmičernjas dobiti novac od načelnika svojih općina, kaže Melika ističući da je druga runda svjetskog takmičenja u Americi u novembru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Studirat će, kaže nešto što je povezano s fizikom i informatikom, mada je i klavir njena velika ljubav. Možda uporedo upiše i muzičku akademiju. Ako ne bude među onima koji će dobiti stranu stipendiju i svoje znanje darovati, kao i Maja, nekoj drugoj zemlji. Dok IT sektor u BiH tek stasava.

Ipak, Hadžiselimović je optimistična kada je ova grana privrede u pitanju. Zenica možda nema dovoljno kompanija, ali ima zajednicu ZE Forge, dosta mladih sa izvrsnim znanjem i potrebno je, kaže samo da sistemski radimo na otvaranju novih odsjeka na Univerzitetu koji bi trebalo da ima jaču sponu sa IT kompanijama. (A. Huskić)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zenicainfo.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME