Majci koja je ubila svoju bebu mjesec dana pritvora

Majci koja je ubila svoju bebu mjesec dana pritvora
Ilustracija

Sudija za prethodni postupak sarajevskog Općinskog suda odredio je pritvor od 30 dana Mevlidi Mujić (21), osumnjičenoj za čedomorstvo, jer je sredinom juna zadavila i u kontejner u Vilsonovom šetalištu u Novom Sarajevu ostavila svoju tek rođenu bebu.

Kako nam je potvrđeno u Sudu, osumnjičena, rođena u mjestu Fojhari, kod Srebrenice, a nastanjena u Vogošći, koja je uhapšena 16. jula, u pritvoru će ostati do 16. avgusta.

Iako je policija Mujićevu uhapsila zbog ubistva svog novorođenčeta, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je nakon saslušanja prekvalifkovalo djelo, te Mujićevoj na teret stavilo čedomorstvo, za šta je po Kaznenom zakonu BiH maksimalna zaprijećena kazna pet godina zatvora.

Beba je u kontejneru, podsjetimo, pronađena 18. juna zamotana u krvavu maramu iz koje su virili nožice i tridesetak centimetara pupčanika. Preko vrata i dijela lica je bila zavezana krpa, a obdukcija je pokazala da je tom krpom novorođenče i ugušeno, te da je rođeno živo i na vrijeme, bez ikakvih problema.

Istražitelji Sektora krim-policije sarajevskog MUP-a su poduzeli niz operativno-taktičkih mjera i radnji koje su uključile i provjere u zdravstvenim ustanovima u Sarajevskom kantonu, nakon kojih se došlo do saznanja o osumnjičenoj, koja je skoro mjesec nakon čedomorstva uhapšena.

Mujićeva je u policiji u potpunosti priznala da je ubila svoju bebu, te je policajcima pokazala i kontejner za smeće gdje je bacila novorođenče.

Nezavisne

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE