Majka djevojčice Nadin: Taktika je ista, samo glumci drugi, svi su krivi osim Sebije Izetbegović

22 2
Podijelite vijest

Sarajevsko tužilaštvo i dalje provedi istragu kako bi se utvrdile sve okolnosti u predmetu djevojčice Nadin Smajlović, čiji su roditelji podnijeli krivičnu prijavu protiv ljekara KCUS-a zbog neliječenja, ali još ništa konkretno nije urađeno.

Amina Hodžić- Smajlović, majka djevojčice Nadin na svom Facebook profilu objavila je status, te je priložila iskaze Azre Dedajić i Muamere Šehić, glasnogovrnica KCUS-a, a koje su saslušane u svojstvu svjedoka 29. juna prošle godine.

– Nakon davanja iskaza u Kantonalnom Tužilaštvu, konstatacija je sljedeća:

Naređenje generalne direktorice

PR služba u KCUS-u ne postoji već šestu godinu. Sve objave su isključivo tekst koji generalna direktorica naredi da se napiše. Potpisnici samo dobiju gotov tekst.

Tako da izjave takozvanih potparolki u sudu nisu baš tačne. One i onako već odavno obnašaju razne funkcije otjeranih zaposlenika, pa su i vozači, otvarači kabinetskih vrata, sekretarice… Kafu ipak kuha žena koja je dovedena samo za taj zadatak.

Taktika ista, glumci drugi. Kao i što je anesteziolozima lijepo poručeno, da oni poznaju struku, pa će i odgovarati za greške, tako je i pedijatrima (ali slabo kontaju) poručeno, vi ćete odgovarati, ne ja. Tužba, po tužba… Svi krivi, ona nije.

Ali neće biti tako.Vjerujte. Znam – napisala je Hodžić – Smajlović.

Faksimil koji je na Facebooku objavila Hodžić-Smajlović
Faksimil koji je na Facebooku objavila Hodžić-Smajlović

Prema tekstu iskaza koji je Hodžić-Smajlović objavila Azra Dedajić izjavila je da je glasnogovornica KCUS-a pet godina, a da je ranije obavljala poslove šefice Službe za odnose s javnošću u KCUS-u.

Po sistematizaciji te pozicije glasnogovornik pripada Uredu kabineta generalne direktorice (Sebija Izetbegović, supruga predsjednika SDA Bakira Izetbegovića) gdje sa njom također radi kolegica Muamera Šehić, također na poslovima glasnogovornika .

Ona je pojasnila da je dozvolu za objavu saopćenja daje direktorica Izetbegović.

U konkretnom slučaju ona i njena kolegica nisu učestvovale u izradi saopćenja nego je saopćenje sačinjeno od strane Pedijatrijske i Očne klinike, jer imaju situacije u kojima klinike same sačinjavaju saopćenja ukoliko smatraju da je nešto takvo potrebno za javnost. Misli da se radi o oktobru ili novembru 2019. godine kada su ta saopćenja sačinjena i dostavljena njima radi objavljivanja u javnosti i o tome da im je to dostavljeno pretpostavljaju da je bila upoznata njihova generalna direktorica od strane klinika koje su sačinile ta saopćenja.

Bez intervencije i izmjene sadržaja

Inače kada sačinjavaju saopštenja u skladu sa pravilima njihove struke drže se standarda i imaju mogućnost prilagodbe u smislu PR teksta, međutim u slučaju kada je saopćenje već sačinjeno sa potpisima i ovjereno od klinike pečatom, tu ne rade nikakve intervencije ili izmjene sadržaja.

Kada je ovo saopćenje stiglo Dedajić je tužiocima rekla da su ga ona i Šefić skenirale poslale web administratoru radi objavljivanja na internet stranici, a poslato je i medijskim kućama putem e-maila radi objavljivanja.

Također joj je poznato da je Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH uputila rješenje da se sa web stranice uklone podaci o liječenju maloljetne N.S. i saopćenja Klinike za pedijatriju KCUS-a te da se ukinu lični podaci majke A. S. inače uposlenice Očne klinike KCUS-a.

Facebook status majke djevojčice Nadin
Facebook status majke djevojčice Nadin

Istog dana iskaz je dala i druga glasnogovornica KCUS-a, Muamera Šehić. Ona je u svom iskazu navela da nakon što je napadnut profesor Edo Hasanbegović organiziran je sastanak koji je bio jedan vid protestnog skupa unutar Klinike Jezero. Kako je Šehić kazala i ona je tu bila prisutna, kao i svi ljekari s odjela Pedijatrijske klinike, kao i drugi ljekari KCUS-a.

Tu su kako je kazala zaključili da ne mogu organizirati štrajk, jer nisu ispoštovali zakonske preduvjete te su odlučili da se javnim okupljanjem da podrška Hasanbegoviću. Također, su kako je navela u iskazu tražili od javnosti da zaštiti ljekare koji su izloženi fizičkim i verbalnim napadima.

Ocijenila je da se radilo o nekoj vrsti protestnog, mirnog okupljanja sa kojeg su većina ljudi iz menadžmenta poslali poruke putem medija .


Podijelite vijest