Portal 072info

Majka Fatima Aldina Zukića čekala s kafom…

U Rudniku mrkog uglja u Brezi jučer je poginuo 28-godišnji Aldin Zukić, uposlenik ovog pogona šest godina.

Veliki gubitak

Zukić je radio treću smjenu u jami Kamenica, a nesreća se dogodila pred kraj treće smjene, u 4.20 sati, kada ga je zahvatila gumena traka, a potom ga usmrtila. Spasa nije bilo.

Rudari prve smjene koji su došli na posao nisu ni silazili u jamu, jer su inspektori obavljali uviđaj, dok su pogrebna kola čekala da iznesu tijelo nastradalog mladića.

Reporteri „Dnevnog avaza“ prvi su bili na licu mjesta. Aldinove kolege, komorati, poredani ispred kapije, tužnog pogleda jedu užinu. Niko ne progovara.

Amir Kulaglić, izvršni direktor RMU Breza, kazao je da je ovo velika tragedija i veliki gubitak za rudnik.

– Nažalost, prilikom čišćenja došlo je do uvlačenja radnika u povratnu stanicu na mašini, pri čemu je zadobio fatalne povrede. Ovo je veliki gubitak za preduzeće. Moramo poraditi na sigurnosti kako se ovo ne bi ponavljalo – kazao je Kulaglić.

Kupio kuću

U krug rudnika stigao je i Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH, koji je izjavio i saučešće porodici nastradaloga.

Aldina je majka Fatima Smajlović, i ne sluteći šta se dogodilo, čekala da dođe s posla. Stavila je džezvu na šporet da ga dočeka s kafom. Aldin nije došao…- Umjesto sina, došla mi je najcrnja vijest da je poginuo. Moj Aldin bio je vrijedan i pametan. Razvedena sam i samohrana majka četvero djece, otac ih je ostavio. Jedini izvor zarade bila je Aldinova plaća. On nam je i kupio ovu kuću gdje svi živimo – jedva je jecajući progovorila Smajlović te dodala da je njen sin bio i bolešljiv.

Iz Uprave RMU Breza i Centra za socijalni rad posjetili su nesretnu porodicu. Obdukcija nastradaloga bit će obavljena danas, a dženaza sutra.

Komorati tužni čekali kraj uviđaja

Džindić posjetio rudnik

Rudnik je jučer posjetio i federalni ministar energije i rudarstva Nermin Džindić. Kazao je da je potresen nesrećom. Napomenuo je da se Vlada mora pobrinuti da do ovakvih nesreća više ne dođe te izrazio saučešće porodici.

– Bio sam na licu mjesta s inspektorom, tehničkim direktorom i drugim osobljem rudnika, gdje smo razmijenili osnovne informacije zbog čega je došlo do nesreće. Moramo se pobrinuti da sigurnost rudara podignemo na viši nivo – kaže Džindić.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box