Majka Fatima Hrnjić: Češalj jedina sačuvana uspomena na život pod opsadom

2 14
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Memorijalni centar Srebrenica objavio je na svojoj Facebook stranici potresnu životnu priču Fatime Hrnjić, kojoj je češalj jedina sačuvana uspomena na život pod opsadom.

Donirala je češalj Memorijalnom centru Srebrenica, koji već neko vrijeme skuplja predmete porodica koje su preživjele agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

Sin Ramo

Kako su naveli u tekstu, Fatima Hrnjić rođena je 1940. godine u Kostjerevu, dok je prije rata živjela sa suprugom Abidom u naselju Glodi kod Zvornika. Rodila je šestero djece, a jedno od njih je umrlo nedugo nakon rođenja.

– Kad je rat počeo kćerka i sin, Mina i Smail, su već tad živjeli u Švicarskoj, dok je druga kćerka Hasiba sa suprugom iz Vlasenice izbjegla u Tuzlu, a moj suprug Abid se nalazio na liječenju u Tuzli. Ja sam sa ostalom djecom, Zlatom i Ramom, dočekala rat u Glodima – objasnila je majka Fatima.

Već 1992. godine, suprug Abid joj je preselio, a nedugo nakon njegove dženaze krenulo je zauzimanje sela od strane vojske RS. Majka Fatima sa svoje dvoje djece, nakon pada Glodi uspjela je preko šume doći do planine Udrč, odakle je došla u selo Raševo. Međutim, par mjeseci poslije je i Raševo palo te se stanovništvo odlučilo na odlazak u Srebrenicu. Fatima je pad Srebrenice dočekala sa kćerkom Zlatom, dok je sin Ramo 1993. godine sa konvojem UNHCR-a otišao za Tuzlu.

Život u opkoljenoj Srebrenici

Bježeći od agresora iz Glodi, u borbi za vlastiti život, Fatima je uspjela ponijeti tek neke osnovne stvari među kojima je bio češalj koji su koristile ona i njena kćerka tokom boravka u Srebrenici. To je ujedno bio i jedini predmet koji je uspjela sačuvati. Za Fatimu je on imao sentimentalu vrijednost jer je pričao posebnu priču o životu u Glodima, o porodici i životu pod opsadom u Srebrenici.

– U razgovoru sa njenom kćerkom saznali smo da je bilo veoma teško majci predložiti da česalj donira Memorijalnom centru Srebrenica, znajući da su joj kupovali mnogo istih i različitih češljeva, ali ona bi uvijek samo taj koristila.

Ipak, odlučila je isti donirati Memorijalnom centru Srebrenica želeći da priča koju govori, uspomena na život u opkoljenoj Srebrenici i ubijene u genocidu, ne ostane u četiri zida već da bude dostupna široj društvenoj zajednici.

Hvala majci Fatimi Hrnjić na doniranom predmetu i povjerenju koje ima u tim Memorijalnog centra – navodi se u objavi.