Majka oživjela bebu nakon što su je doktori proglasili mrtvom

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Fotografija

Kate Ogg imala je posljednju priliku oprostiti se od djeteta nakon što su ljekari podigli ruke od spašavanja. Nesretna majka u suzama je grlila sina dok mu je govorila koliko ga voli, nespremna ga pustiti, prenosi Danas.net.hr.

Sin je rođen u 27. sedmici sa težinom od samo 900 grama. Međutim, Jamiejeva sestra blizanka rođena je bez ikakvih komplikacija, no doktori su javili vijest koje se svaka majka užasava – nakon 20 minuta borbe, ljekari su Jamieja proglasili mrtvim.

Nadajući se čudu, Ogg je odmotala dekicu i primakla dijete bliže svom tijelu. I tada se dogodilo nešto nevjerovatno. Nakon dva sata, koliko ga je majka grlila i pričala mu, dječak je počeo pokazivati znakove života.

Isprva je to bio samo udah, što su liječnici protumačili samo kao refleks. Ali tada mu je majka počela s prstom davati malo izdojenog mlijeka i tada je počeo disati normalno.

“Pomislila sam: Moj Bože, što se događa?”, rekla je Ogg.

“Nešto kratko kasnije otvorio je oči. To je bilo čudo. Tada je pomakao ruku i uhvatio me za prst.”

“Otvorio je oči te je pomicao glavicu s jedne strane na drugu. Doktori su mu nastavili pomicati glavicu govoreći: Ne vjerujem! Ne vjerujem!”

Australijanka se obratila javnosti upozoravajući na važnost njege ‘koža na kožu’ za bolesnu djecu, što je uobičajena praksa u velikom broju britanskih bolnica. U većini slučajeva djeca se prebacuju na intezivnu njegu ako postoji problem pri porodu. ‘Klokanova njega’, nazvana po klokanima koji svoje mladunče nose u tobolcu što bliže tijelu, dozvoljava majkama grijanje djece, stimulišući i hraneći, ponašajući se kao ljudski inkubator.

Prerano rođena djeca te ona koja malo teže pri rođenju, tretirana metodom ‘tobolca’, imaju manje izglede za infekcije, bolesti, poboljšava im se san te smanjuje se rizik od hipotermije.

Ogg i njen suprug David, napomenuli su kako su doktori odustali od spašavanja njihovog sina nakon tri sata poroda u bolnici u Sydneyju u martu.

“Doktor me upitao da li smo odabrali sinu ime, rekla sam Jamie, tada mi je prišao doktor s mojim sinom u rukama umotanim u dekicu i rekao: Izgubili smo Jamieja, nije uspio, žao mi je.”

“To je bio najgori osjećaj u životu. Odmotala sam Jamieja iz dekice. Bio je jako opušten.

Pomaknula sam svoju odjeću i postavila ga na svoja prsa s njegovom glavicom na mojem ramenu. I samo sam ga držala tako. Nije se pomicao te smo počeli samo razgovarati s njim.”

“Rekli smo mu koje smo mu ime odabrali te da ima sestru. Govorili smo mu stvari koje smo htjeli s njime napraviti kroz život. Jamieje je udahnuo, za što su doktori rekli da je bio samo refleks. No, tada sam osjetila da se miče svaki put kada bi udahnuo, tada je disao sve više i više i sve normalnije.”

“Dala sam Jamieju malo mlijeka na prstu, uzeo je malo te počeo normalno disati.” Ogg je držala u naručju sina koji sada ima već pet mjeseci, u Australijskoj emisiji ”Today Tonight”.

Njen suprug je dodao: “Na sreću, imam jaku i veoma pametnu ženu. Instiktivno je napravila to što je napravila. Da nije, Jamie vjerovatno ne bi bio sada ovdje.”

Avaz