1638814036 sehida 750x421 1
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 7, 2021 @ 7:20
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Šehida Abdurahmanović, kojoj je u genocidu u Srebrenici ubijen muž i još desetak članova porodice, za N1 je komentarisala izjave Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske koji je danas uznemirio bh. javnost još jednom u nizu izjavom o genocidu rekavši da postoje genocidi i genocidi te da on postoji i u Srebrenici, ali da se za mnogo teže zločine mora naći drugo ime.

Abdurahmanović je istakla da ona, ali i ostale preživjele žrtve genocida nisu iznenađene ovom i sličnim izjavama s obzirom na to da se, kako kaže, već druže vrijeme suočavaju sa negiranjem genocida.

“Međutim, iznenađuje nas što ovakve izjave dolaze od hrvatskih zvaničnika, a Milanović pogotovo u posljednje vrijeme intenzivno daje skandalozne izjave i ne mogu vjerovati da to govori čovjek koji je na čelu države i koji zna odlično šta je bilo u Hrvatskoj, BiH i zna ko je agresor, imamo potvrđene presude i genocid to je nepobitna činjenica. I kuda ovo vodi ja sam kao običan građanin zabrinuta za takve stavove ljudi koji ovoliko godina poslije rata trebaju da se bave nekim mirnijim potezima, da stišavaju tenzije, da se u buduće generacije ne ulijeva mržnja i da se nedo Bog to ponovi. Činjenica je da bi sada sve to bilo mnogo teže nego 1992. godine”, kazala je Abdurahmanović.

Kako kaže, strahuje za buduće generacije, a vjeruje da joj se ne može ništa teže desiti od onoga što je preživjela.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“Ali teško je slušati nepravdu. Smatram da je Milanović, sa Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom u jednoj vrsti koalicije, ali kuda vodi ovo njihovo zajedništvo u posljednje vrijeme, a Čovića i Dodika već dugo nije mi jasno. To u krajnjem slučaju ne vodi nekom blagostanju i miru na ovom prostoru i iz tog razloga mladi svih vjera odlaze iz BiH. Zabrinjavajuća je situacija svakako”, navela je.

A Abdurahmanović je upravo jedna od onih koja se vratila iz inostranstva u Srebrenicu, ostavivši tamo izgrađen život i vrativši se u mjesto u kojem je ostavila svoje najbolnije rane.

“Vjerujte da žrtve rade na toj boljoj budućnosti i poruke koje šaljemo su one koje su usmjerene na mir, bolju budućnost i svi lideri u kompletnom regionu trebaju raditi od Majki Srebrenice kako graditi mir”, poručila je Abdurahmanović.

Ranije je ova Majka Srebrenice govorila kako su njena djeca ostala u inostranstvu i kako je svakodnevno zovu da im se vrati. Međutim, kako je isticala i kroz plač objašnjavala, iako je njenoj djeci teško jer je sama u Srebrenici, ali kaže da ima obavezu prema žrtvama genocida te da voli tu živjeti.

LIDER