Majka umrla od korone, otac bolestan, tri sestre bez para za račune

1634392889 1634299450 os stevan sremac 750x500 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Tri djevojčice iz beogradskog naselja Borča – starosti, 10, 12 i 16 godina – ostale su bez majke koja je preminula od posljedica koronavirusa, a otac im je iz istog razloga bio hospitalizovan i još se nalazi u teškom stanju. Brigu o djeci preuzela je tetka, a škola koju pohađaju apeluje da se skupi pomoć za učenike.

Ovu priču, jednu od najpotresnijih iz srpske korona-epidemije, potvrdio je i direktor škole „Stevan Sremac“, Nikola Ostojić prenosi Nova.rs.

„Čim smo dobili informaciju o problemima sa kojima se naši učenici suočavaju, kontaktirali smo Centar za socijalni rad. Učenici i građani su prethodnih dana donosili hranu i garderobu porodici, čak je i jedan broj odjeljenja susedne škole došao organizovano da im pomogne. Za sada je skupljeno oko 300.000 dinara. Tetka, koja je preuzela brigu o porodici, rekla je da ne želi da prima novac, upravko kako ne bi bilo sumnje na neku zloupotrebu. Ali, pozvala je sve ljude dobre volje da im doniraju hranu i ogrev“, kaže Ostojić.

ČITAJ JOŠ:  BHI KF: Gospodo iz SDA, 25 godina ste upravljali gradom, zaduživali ga i varali građane

Direktor škole naglašava da je najveći problem porodice Mladenović neplaćeni račun za struju.

„Dva nastavnika vjeronauke su preko crkvene parohije u Borči ušli u proceduru da prikupe novac za račun. Mi imamo informaciju da EPS hoće da im isključi brojilo, odnosno strujomer, pa mi sada radimo na tome da se ovo pitanje rješi. Uprkos tome, svakog dana dolazi i po 10, 20 građana, ubacuju novac u kutiju, a zainteresovani daju i po nekoliko hiljada dinara“, kaže direktor.

ČITAJ JOŠ:  U Federaciji BiH 34 novozaražene osobe

Ova priča samo je još jednom podsjetila na izuzetno tešku situaciju u kojoj se nalazi Srbija kada je riječ o pandemiji koronavirusa. Samo u četvrtak, u Srbiji je evidentirano 6.786 slučajeva koronavirusa, a umrle su 54 osobe. Istovremeno, član Kriznog štaba dr Predrag Kon upozorava da je broj umrlih tokom jednog dana najamanje dvostruko veći. Prema pisanju BIRN, i broj umrlih u 2020. godini bio je značajno veći od evidentiranih 3.000: spekuliše se da je brojka nešto veća od 10.000. Srbija ima u prosjeku više od 6.500 zaraženih na dan u poslednje dvije sedmice, po podacima novinske agencije AFP, što je stopa zaraze od gotovo 93,5 na 100.000 stanovnika – daleko najviše u svijetu.

ČITAJ JOŠ:  Odmori u BiH: Zašto je Kravica toliko omiljena destinacija za turiste širom svijeta

Srbija u korona-paklu

Delta soj, koji je postao dominantan, sada najviše pogađa nevakcinisane, ali i najmlađu populaciju. U Institutu za majku i dijete trenutno je četvoro kovid pozitivne djece, a njih troje je na respiratorima – jedno ima 17 godina, drugo 15 godina, a najmlađa je beba od pet mjeseci, što je potvrdio za medije doktor Vladislav Vukomanović.

GODISNJICA
MARKETING