Portal 072info

Majke Srebrenice: Naši domovi, ali i srca, širom su otvoreni za sve koji dođu

se 6
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako znaju da zbog epidemioloških mjera, na 25. godišnjicu obilježavanja genocida nad Bošnjacima Srebenice, zaštićene zone UN-a u julu 1995. godine, 11. jula u Potočare neće doći veliki broj posjetilaca, majke Srebrenice privode kraju pripreme za smještaj gostiju. 

Uređuju avlije

Vrata domova, ali i svoja srca, kako su poručile, majke Srebrenice širom će otvoriti za znane i neznane goste. Privode kraju uređenje avlija, krečenje i uređenje kuća, kako u gradu tako i u selima. 

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Fazila Efendić, predsjednica Udruženja „Majke Srebrenice“, koja je na ovoj funkciji zamijenila rahmetli Hatidžu Mehmedović, za „Avaz“ kaže da su se organizirale za doček i smještaj musafira koji svakog 11. jula iz BiH i svijeta dolaze da s njima podijele tugu i bol. 

– Znamo da zbog koronavirusa ove godine neće biti organiziranog prijevoza na komemoraciju, ali mi smo spremne primiti svakog ko zakuca na naša vrata. Svako ko dođe u naše kuće ima gdje prenoćiti, odmoriti se, osvježiti. Niko umoran i gladan neće otići iz naših avlija – kazuje nam Efendić.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Osmanović: Nikoga neće vratiti  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baOsmanović: Nikoga neće vratiti

Na konak, a često i odmor kod hadži Salihe Osmanović iz Dobraka, na lijevoj obali Drine, dođu i znani i neznani, rodbina, komšije, prijatelji iz Federacije BiH i dijaspore. Bude, kako kaže, i stranaca iz cijelog svijeta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Puna kuća

Tokom ljeta i za komemoraciju napune se njena cijela dvospratna kuća i pomoćni objekti u avliji. Neki se najave, a neki ne. Uglavnom, ko god dođe, ima gdje boraviti, svima bude komotno i nikoga s kućnog praga, poručila je, neće vratiti. 

Malić: Želi obići mezare - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baMalić: Želi obići mezare

Šuhra Malić iz Pećišta kod Srebrenice kaže da, kao i ranijih godina, očekuje punu kuću te se nada da će je i ove godine neko u kolicima odvesti na komemoraciju, da obiđe mezare svojih najmilijih i prouči Fatihu.

Sve ih je manje

Nažalost, svaki dan sve je manje srebreničkih majki i sve je manje onih koje idu na mezarja svojih najmilijih i obilaze brojna stratišta i masovne grobnice u Podrinju. Mnoge od njih ukopale su po kost, dvije. Ostale su željne svoje djece, a zadovoljstvo im je i njihov mezar, da imaju gdje otići kada im je najteže. Mnoge kažu da žele što prije umrijeti, da budu sa svojom djecom

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
  • 12
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Nurkić o četničkom orgijanju u Srebrenici: Ne osuditi ovakve postupke mogu samo nakaze

072info.com

Četničke pjesme u Srebrenici, stanovnici u strahu

072info.com

SREBRENICA: Pronađeni nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe nastradale 1995.

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6