Portal 072info

MAJKE SREBRENICE Ne igrajte se krvlju naše djece, 9. januara je odlučeno da se počini genocid nad Bošnjacima

 

Oko 30 majki Srebrenice i članova udruženja žrtava genocida, koji su se okupili danas u Srebrenici u 12 sati, ogorčeni su zbog današnjeg obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske jer, kako su kazali, 9. januar je dan kada je donesena odluka da se počini genocid nad Bošnjacima.

Jedan policijski službenik pokušao je prekinuti mirno okupljanje majki jer, kako je naveo, skup nije prethodno najavljen. Međutim, one su i dalje ostale na ulici sa transparentima među kojima se najviše ističe onaj sa izjavom premijera Srbije Aleksandra Vučića iz 1995. godine “Ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana”.

Udruženje “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa” je rezignirano konstatiralo da je 9. januar datum u kojem se zapravo slavi “odluka da nestane jedan narod i da se otme teritorija od Bošnjaka”.

– Jedino mi majke, čiji se sinovi nalaze još po nepoznatim – sakrivenim grobnicama ili skupljamo koščicu po koščicu da možemo ukopati i bar mezar da im imamo, dižemo glas protiv tog zločina. E pa neka im je sa srećom krvava tvorevina stvorena na krvi Bošnjaka – ogorčeno navode članovi Udruženje “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa.

Majke Srebrenice poručile su da se niko ne igra krvlju njihove djece, a Hatidža Mehmedović, članica Udruženja “Majke Srebrenice” najavila je da iduće godine planiraju ići u Banja Luku.

(Avaz.ba)

 

 

Podijelite članak