Majke Srebrenice pisale Kajganiću jer su odbačene prijave za negiranje genocida

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa” dostavili su medijima reakciju koju su uputili glavnom tužiocu Milanku Kajganiću u vezi zakona o negiranju genocida, tzv. Inzkov zakon.

“S nevjericom smo pročitali Vaš komentar o odbacivanju 30 prijava za negiranje genocida i drugih ratnih zločina, koje su podnijeli pojedinci i nevladine organizacije Tužilaštvu kojim Vi rukovodite. Sugerisali ste Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH da se, zbog problema nedostatka sudske prakse u ovoj oblasti, centrima za edukaciju sudija i tužilaca u BiH omogući da u 2023. angažuju međunarodne eksperte kako bi radili na njihovoj edukciji“, istaknuli su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženje “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa”, i dodali:

“Ukoliko Tužioci Vašeg i našeg BiH Tužilaštva nisu educirani u ovoj oblasti, odnosno ne znaju međunarodno pravo i sudsku praksu, u ovoj oblasti negiranja genocida, holokausta i drugih zločina protiv čovječnosti utvrđenim sudskim presudama, a što ste javno priznali postavlja se pitanje legitimiteta i legaliteta tužilačkih odluka Tužilaštva BiH o odbacivanju 30 prijava o negiranju genocida. Znali ste da Tužioci nemaju profesionalno znanje i praksu u ovoj oblasti i usudili ste se da odbacite zajedno sa Vašim tužiocima 30 prijava, a da prethodno niste zatražili pomoć međunarodne zajednice koja je sprovela i sprovodi reformu pravosuđa u BiH i koja obilno finansira upravo i Tužilaštvo BiH, posebno iz Europskih fondova”.

Od Kajganića, ali i od svih drugih domaćih i međunarodnih institucija, zatražili su i kazali da će i pokrenut proceduru do Ustavnog suda BiH, da se svih 30 odbačenih prijava ponovo stavi u proceduru odlučivanja u Tužilaštvu.

“Pozvat ćemo sve prijavitelje, da u ovom trenutku, svoje odbačene prijave podnesu Federalnim nadležnim organima shodno članu 163, a u vezi sa članom 13 Krivičnog Zakona Federacije BiH i da svi prijavitelji u zakonskoj proceduri ospore sve odluke Tužilaštva BiH zbog navedene Vaše izjave o nekompetentnosti i needuciranosti Vaših i naših Tužilaca, koji su donijeli navedene sporne odluke. Ne želimo da vjerujemo, da je Vaše javno obraćanje o odbacivanju 30 prijava, tempirano u vremenu kada je Milorad Dodik jasno i glasno negirao presude MKSJ u pogledu opsade Sarajeva i presude MKSJ i Suda pravde u Den Hagu o počinjenom genocidu u Srebrenici”, navode iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženje “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Istaknuli su i da ne žele da vjeruju da je Kajganić javnim priznanjem “da ne posjeduje adekvatno znanje o procesuiranju zločina negiranja odbacivanjem 30 prijava automatski zaustavili istrage protiv Milorada Dodika u vezi sa posljednjim negiranjem zločina u Sarajevu i Srebrenici”.

“Isto tako ne želimo da vjerujemo da ste javnim objavljivanjem odbacivanja 30 prijava željeli uticati na sve buduće podnosioce prijava da odustanu od prijava i da ih obeshrabrite nagovještavajući da će prijave biti odbačene jer Vi i Vaši Tužioci niste educirani i da ste zbog needuciranosti odbacili 30 prijava. Također, ne želimo da vjerujemo da ste svjesno propustili zatražiti pomoć od Međunarodne Zajednice, EU i MICT-a kako biste nakon skoro dvije godine odbili 30 prijava i izjavili kako niste educirani i tako i formalno pravno i faktički tzv. Inckov Zakon stavili “van snage” i obeshrabrili žrtve. Ne želimo da vjerujemo da i Anex B Revidirane strategije koji je Vaša zakonska obaveza, a odnosi se na predmete A kategorije dostavljenih od MKSJ nisu prioritet zbog političkih i drugih razloga koji se već duže vrijeme javno iznose u javnosti. S tim u vezi, nećemo odustati od saradnje sa Tužilaštvom BiH i sa Vama, jer su istina i pravda na našoj strani – strani žrtava”, istaknuli su.

Dalje navode da će nastaviti pravnu bitku da svi ratni zločinci budu privedeni pravdi i da one koji negiraraju zločin i one koji štite zločince i negatore zločina stigne zaslužena kazna.

“Između zločinaca i negatora zločina nema razlike. I jedni i drugi su zločinci. Kao i do sada stojimo Vam na raspolaganju za pomoć i asistenciju ukoliko smatrate da vam treba. Latinska poslovica kaže da neki zločinci mogu biti i ostati nekažnjeni, ali nikada ne smiju biti mirni i spokojni. Mi ćemo istrajati u našoj borbi da zločinci budi procesuirani i da niko ne bude spokojan i miran zbog onog sto je uradio ili radi da zločince zaštiti od progona i negiranja zločina”,zaključuju iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženje “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

N1