Majke Srebrenice protiv SNSD-ovog Prijedloga zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid

Majke Srebrenice protiv SNSD-ovog Prijedloga zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid

Iz Udruženja “Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa” ističu kako je SNSD-ov prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid sam po sebi pokušaj zloupotrebe konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Majke Srebrenice su tim povodom pozvale zastupnike u Parlamentu BiH da odbace navedeni prijedlog.

“Želimo jos jednom istaći da izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH koje je donio visoki predstavnik u BiH, nedvosmisleno uređuju ovu oblast kao i da pružaju zaštitu svakom pojedincu tako i kolektivitetu. Cilj izmjene zakona i jeste bio da se ukloni javno proklamisana odgovornost naroda i da se jasno naglasi odgovornost pojedinaca ili grupa osoba koje su se udružile u cilju počinjena zločina”, saopćeno je.

U izmjenama Krivičnog zakona koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u julu 2021.godine se navodi da “zakon stupa na snagu kako je predviđeno u članu 2. tog zakona, na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uslova”.

“Pozivamo Parlament BiH da hitno usvoji navedeni zakon jer bez usvajanja zakona bespredmetna je bilo kakva rasprava u parlamentu o temi negiranja ili zloupotreba riječi genocid, a kamoli o usvajanju nekakvih drugih zakona koji tretiraju počinjen genocid u BiH. Predlagači ‘zakona’ su negatori naslijeđa MKSJ-a i Rezidualnog mehanizma”, navele su Majke Srebrenice.

Za kraj pitaju koje posljedice bi imala međunarodna zajednica da je dopušteno negatorima i poricateljima Holokausta i presuda suda u Nirnbergu da učestvuju u kreiranju zakona i konvencija o Holokaustu.

“To nam se danas i sada nudi u BiH. Pozivamo Vijeće sigurnosti, UN, EU i OSCE da zaustave negatore genicida u rušenju međunarodnog poretka i države BiH”, zaključile su.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE