Majkić: Evropska unija je pristrasna i neobjektivna

Majkić: Evropska unija je pristrasna i neobjektivna

Delegatkinja Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić ocijenila je da je EU pristrasna i neobjektivna, jer bez ikakvih kriterijuma jednima daje status bezuslovno, a druge nepovratno udaljava.

Majkić je u izjavi Srni istakla da sve to doprinosi da se u BiH i drugim zemljama zapadnog Balkana smanjuju aspiracije za članstvo u EU jer ni ona sama više nije tako privlačna kao što je bila.

Ne uspijeva se izboriti sa krizama

Ona je ukazala da se današnja EU ne uspijeva izboriti sa krizama poput izbjegličke, gasne, naftne, pandemijska, te da je činjenica da su poluprazni trgovački centri, previsoke cijene i recesija.

– Možemo se zapitati šta vrijedi Sjevernoj Makedoniji što je ispunila sve uslove ili šta vrijedi posvećenost Srbije evropskim integracijama od koje se bezobzirno traži da prizna nezavisnost Kosova i uvede sankcije prijateljskoj Rusiji. Današnji svijet se ipak mijenja i više ništa nije isto – dodala je Majkić.

Ona je poručila ako Evropa ne prihvata zemlje zapadnog Balkana u svoje društvo možda postoje drugi za koje bi bili dovoljno dobri, te da na to vrijeme treba sačekati ali ne i predugo.

– Jučerašnja odluka sa Samita EU zatekla je sve zemlje zapadnog Balkana. Poruka koja je tom prilikom poslana da nema ništa od njihovog pristupanja evropskom bloku nije ostavila nikog ravnodušnim. Zadovoljni su jedino Ukrajina i Moldavija kojima je status kandidata ovom prilikom odobren, mi čitamo poklonjen, kao bezuslovan – smatra Majkić.

Prema njenim riječima, sada je bar poznato da je BiH među posljednjim u redu čekanja. Ona je ukazala da je činjenica da zemlja nije ispunila sve zahtijevane uslove, međutim, pored toga mnogi smatraju da je “zaslužila” taj status mnogo prije Ukrajine i Moldavije.

Neobjektivna EU

Da EU ne manifestuje svoju posvećenost proširenju na zemlje zapadnog Balkana, Majkić ilustruje nedavnom izjavom predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen (von der Leyen) koja kaže da je Ukrajina bliže EU nego sve zemlje zapadnog Balkana.

– I u slučaju kada ne ispunjava nikakve uslove ona je bliža EU. Za nas je to jasna poruka koja glasi – nećemo vas. Zašto BiH mora ispuniti sve uslove a Ukrajina i Moldavija ne moraju ništa? – upitala je Majkić.

Delegatkinja u Klubu srpskog naroda je ukazala da se BiH pored utvrđenih 14 zahtjeva iz Mišljenja Evropske komisije koje se moraju ispuniti dodaju još dva pa je sad ukupno 16.

– Ukrajini i Moldaviji nisu ni provjeravali. Pristrasna i neobjektivna EU bez ikakvih kriterijuma jednima daje status bezuslovno, a druge nepovratno udaljava – rekla je Majkić.

Lideri EU dodijelili su jučer status kandidata Ukrajini i Moldaviji, a za region Balkana su izrazili “nedvosmislenu podršku integrisanju”, iako nisu otvoreni pristupni pregovori za Albaniju, Sjevernu Makedoniju niti dodijeljen kandidatski status za BiH.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE