Majkić: Predloženo ukidanje akciza na gorivo nema vremensku odrednicu, moguć haos

Majkić: Predloženo ukidanje akciza na gorivo nema vremensku odrednicu, moguć haos

Delegatkinja u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić (SNSD) je tokom gostovanja na RTRS-u objasnila na koju odredbu izmjene Zakona o akcizama kojima bi se trebale smanjiti cijene goriva u BiH, namjerava uložiti amandman.

Majkić je istakla da je prijedlog izmjena Zakona o akcizama “došao od SDP-a”, da je on po hitnom postupku usvojen i da ima, tvrdi delegatkinja, nekoliko statusnih grešaka.

“Da su normalne okolnosti, ne bismo glasali za taj zakon jer treba intervenisati na važne stvari u njemu. To je zakon koji ima samo tri člana. Da ne bi dovodili u pitanje dalje ovaj zakon, mi smo donijeli odluku da glasamo za njega u prvom čitanju, ali sam ja pripremila amandman koji treba biti razmatran na narednoj sjednici Komisije za finansije i budžet, pa onda na Domu naroda i nakon toga tek možemo da govorimo šta se dešava dalje”, objasnila je Majkić.

Problematična izmjena zakona kojim se ukidaju akcize na naftne derivate, jeste njegova vremenska odrednica.

“Zakon nigdje ne sadrži da je ukidanje akciza privremeno. Šta diktira to? Narodna skupština RS-a je na posebnoj sjednici iznijela stav kako da se mi predstavnici Republike Srpske ponašamo kada su u pitanju indirektni porezi. Jasno je rečeno da se treba izmijeniti član 17., ali vremenski ograničeno, što ovaj zakon ne predviđa. Možda je namjera opozicije da se potpuno ukine i da se tako jedan važan zakon ne može poslije promijeniti, on nestaje, bez obzira na kretanje cijena naftnih derivata na tržištu, njega više nema”, mišljenja je Majkić.

Najavila je da će se nakon što Komisija za budžet i finansije razmatra njen amandman na Zakon o akcizama BiH, tekst zakona morati usaglasiti jer se radi o različitim odredbama.

“Kakve su namjere onih koji vam podnesu zakon i ukinu članove, koji se mogu ukinuti samo privremeno? Je li pravljenje haosa i smanjenje mogućnosti da dođe do priliva sredstava u budžet”, pita Majkić.

Ponovno je istakla kako u državnom Parlamentu vlada haos jer je 2022. godina izborna. Naglasila je da će okvir amandmana koji namjerava uložiti na izmjene Zakona o akcizama, biti u skladu sa uputama Narodne skupštine RS-a. Govorila je Majkić i kako jedan od predlagača ukidanja akciza na gorivo, zastupnik Saša Magazinović, zna da će na izmjene zakona biti uloženi amandmani.

“On zna da će biti, i zna da sam ja primijetila grešku, a mogla bi dobro da nas udari po glavi sve”, objasnila je svoje viđenje Majkić.

Smatra da je Parlament BiH “počeo da djeluje van zakona”.

“Mi ne bismo trebali da razmatramo niti jedan zakon prije nego imamo mišljenje ne Uprave za indirektno oporezivanje, nego Upravnog odbora Uprave. Mi nemamo, imamo čak negativan stav. U ovoj situaciji u kakvoj se nalazi zemlja, vi tamo ne možete da zaustavite ništa, pa makar bilo i protuzakonito”, naglašava Majkić.

Komisija bi prema riječima delegatkinje trebala zasjedati brzo, a do kraja augusta bit će održana i nova sjednica Doma naroda.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica