Majmun odigrao video igricu zahvaljujući ugrađenom čipu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Majmun je uspio da odigra video igricu Pong samo svojim mozgom, zahvaljujući implantu čipa u glavi koji mu je postavila kompanija “Nuralink”, startap američkog milijardera i preduzetnika Ilona Maska (Elon Musk).

U objavljenom videu kompanije vidi se majmun kako očima kontroliše pokrete jedne rakete da spriječi da lopta padne u prazno, kao što može da se uradi sa džojstikom, ekranom na dodir ili tastaturom.

– Majmun je igrao video igricu telepatski zahvaljujući čipu u njegovom mozgu – napisao je u Twitter poruci Mask, koji je također osnivač kompanije Tesla i SpaceX.

Firma Nuralink pozdravila je ovaj napredak kao još jedan korak ka njenom glavnom cilju, a to je da se omogući paralizovanim osobama direktna upotreba njihove neuronske aktivnosti radi lakog kontrolisanja računara i mobilnih uređaja. U augustu prošle godine kompanija je predstavila svinje kojima je ugradila prototip bežičnog čipa, dimenzija 23 milimetara sa osam milimetara, kao mali novčić.

Inženjeri kompanije sakupljaju na računarima neurološke signale koje prenose ugrađeni čipovi, dok majmun igra video igrice sa džojstikom, na primjer. Analizom tih signala omoguće se formiranje mašina i napredovanje u kontroli računara mislima. Mask se nada da će Nuralinkovi čipovi prije svega služiti za pomoć paralizovanim osobama ili osobama sa neurološkim oboljenjima. Dugoročni cilj je da implanti postanu tako sigurni, pouzdani i jednostavni, da će ljudi željeti da im se ugrade.

I druge kompanije razvijaju veze između mozga i mašine. Fejsbuk finansira projekat u kome se aktivnost mozga prevodi u riječi, preko algoritama, da bi omogućio da osobe koje ne mogu da govore zbog neurodegenerativnih bolesti, ponovo govore.