75


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Brano Račić iz Novog Sela, rubnog mjesta između Bosanske Gradiške i Srpca, svakodnevno ima pune ruke posla. Većinu februarskih dana Brano s porodicom provodi u ogromnim plastenicima. U toku je sjetva paprike i paradajza za rasad, uzgoj luka i špinata, popravka plastenika i priprema za narednu sezonu.

A kada želi odmoriti ruke i kičmu od plastenika, Brano vrijeme posvećuje guskama. Trenutno na farmi ima matično jato od 17 gusaka, a nedavno je završio klanje 46 velikih gusaka.
Izlov šarana

– Proizvodimo prirodnu guščiju mast, koja je ljekovita. Od guščijeg mesa pravimo i kobasice i druge specijalitete – kaže Račić.
Teme
Još im je samo korona trebala: “Posljednji Mohikanci” među zanatlijama
18.02.2021 u 23:36

Guske koriste veliko prostranstvo pod pašnjacima i vodom iz obližnje rječice Mature. Tu je i ribnjak sa šaranom. Do prvog izlova ostalo je pola godine.

– U dva navrata u ribnjak smo ubacili 3.500 komada mlađih šarana. Nadamo se da će u septembru imati težinu oko dva kilograma. Hranimo ih najkvalitetnijim domaćim žitaricama, očekujemo dobar izlov već u septembru – ističe Račić.

A kada mu vremenske prilike ne dozvoljavaju da radi na otvorenom, pravi stolove od čuvene topole jagnjede i trešnjevog drveta. Plete i formira ribarske mreže, po narudžbi napravi i pokoji čamac.

Radni dan

– Stalno mi se rađaju nove ideje vezano za stolariju ili bravariju. Konstruiram i izrađujem i razne alatke koje mi olakšavaju rad u plastenicima. To su razne sadilice, pomagala za prihranu, navodnjavanje ili berbu povrća. Moj radni dan traje od jutra do noći, radim uglavnom iz zadovoljstva i nije mi teško – kaže Račić.

U svakodnevnim poslovima pomažu mu supruga Tatjana, kćerke Amanda i Andrea te unuka Martina. Po potrebi angažira i sezonske radnike, kojih je, kako kaže, sve teže naći.