Portal 072info

Makarska i Gradac najviše pate bez turista iz BiH, sezona je podbacila

Screenshot 6 391
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Turistička sezona u Hrvatskoj znatno je podbacila zbog ranijih mjera Hrvatske o zabrani ulaska bh. građana, koje su kasnije ukinute, da bi novom odlukom od 11. jula ponovo djelimično pooštrene. Slobodna Dalmacija ispitala je situaciju u popularnim ljetovalištima u Makarskoj i u Gradcu. Zaključak im je da Makarska i Gradac najviše pate bez Bosne i Hercegovine.

“U ovoj situaciji vidljivo je koliko je Makarska kao destinacija ovisna o tržištima bez kojih smo sada ostali. Poljaci kao broj jedan su desetkovani, Skandinavaca uopće nema (a lani su na 1.7. Norvežani bili na drugom mjestu te Šveđani na petom!), a najveći minusi bilježe se upravo zato jer nema gostiju iz BiH, koji su inače iznimno brojni i na području Općine Gradac gdje su lani na ovaj datum bili druga najbrojnija nacija. Lani su u Makarskoj Bosanci bili na četvrtom, gotovo pa trećem mjestu na ovaj datum, a u prvom dijelu jula vjerojatno bi i premašili Čehe. I Baška Voda je ovisna o ovom tržištu koje je bilo lani na trećem mjestu sa 16 posto u ukupnoj brojci, dok su u Podgori gosti iz susjedne BiH bili na petom mjestu u junu”, kaže se u analizi.

Gradački načelnik Matko Burić za Slobodnu Dalmaciju kaže da postoji svojevrsna tradicija koja seže još u vrijeme bivše države “kada su naši gosti iz BiH dolazili u ondašnja odmarališta i ta se navika sačuvala, pa je jasno da o njihovom tržištu dosta ovisimo”.

“Pozdravljam odluku otvaranja granica s BiH i nadam se da se neće zatvoriti”, kaže gradački načelnik Matko Burić.

Podijelite članak
  • 10
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Povratak djece u školu izazvat će razarajući scenario, najgore će biti u decembru

072info.com

Šansa ili prijetnja? Da li BiH može iskoristiti Airbnb i Uber za svoj razvoj

072info.com

Sutra isplata penzija za juli u FBiH

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija