makarska plaza turisti2
AUTOR: H.D.
DATUM: kol 12, 2021 @ 12:50
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
FIXGEHALT

Turistička sezona na Jadranu s prvim danima augusta ušla je u špicu. Tradicionalno su u ovo vrijeme najveće gužve.

Međutim, s obzirom na pandemiju i prošlu sezonu, ovolike gužve ni najveći optimisti nisu očekivali. Ovogodišnje brojke sve su iznenadile.

Po broju turista vodi Makarska s 16.500 gostiju, u Baškoj Vodi, gdje se također traži krevet više, odmara se 11.800 turista, u Tučepima ih je više od 8000, u Podgori 5600, dok ostali borave u Živogošću i mjestima općine Gradac.

Cijene smještaja i hrane Makarska rivijera oduvijek je bila prvi izbor građana BiH. Ekipa Večernjeg lista provjerila je kakvo je stanje na Makarskoj rivijeri ove godine, jesu li bh. građani među najbrojnijima i je li pandemija i to promijenila.

Izbor je bio Baška Voda, mjesto koje nudi sve potrebne sadržaje, ali ipak je mirnije od Makarske, pa tako i ugodnije za obiteljski odmor. 

Ono što je prijašnjih godina bio jednostavan posao, bukirati smještaj, ove godine pretvorilo se u noćnu moru. Kontakt, možda čak i 50 apartmana, rezultirao je odgovorom kako su svi popunjeni.

Ipak, u utorak se u jednoj od grupa na Facebooku pojavio slobodan apartman u traženom razdoblju. Neko je otkazao rezervaciju.

Cijena kafe kako kažu je kao i prijašnjih godina, 8-9 kn (4 KM), a na plaži uglavnom turisti iz trećih zemalja, jako puno je i Poljaka, Nijemaca… 

Navečer malo drugačija slika, češće se može čuti hrvatski i tu dolazi do izražaja ono što već danima govore ugostitelji s Makarske rivijere, nedostaju turisti iz BiH jer oni, kada dođu na more, troše po restoranima i kafićima. Što se tiče cijena u restoranima, otprilike su na razini prijašnjih godina. 

Sveukupan dojam bio bi da je ljetovanje u špici sezone za prosječne bh. građane prilično nedostižno jer je za skroman dan na moru s noćenjem potrebno najmanje 150 KM.

LIDER