Makron: Rusija je preuzela historijsku odgovornost započevši ovaj rat

5 23

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je da Francuska pojačava rad na sprječavanju eskalacije rata u Ukrajini, dok je ponovo isključio bilo kakvo direktno učešće francuskih trupa prilikom obraćanju u Briselu.

NATO vježbe

– Odlučili smo da pojačamo rad kako bismo spriječili eskalaciju i da se organiziramo u slučaju da do toga dođe. Djelujemo u skladu s potrebom da nastavimo prilagođavati svoje držanje novim strateškim okolnostima izazvanim ratom u Ukrajini i njegovim posljedicama – rekao je francuski predsjednik naglašavajući učešće 3.200 francuskih vojnih lica u vježbama NATO-a.

Međutim, Makron je, ponavljajući izjave koje je više puta davao u prošlosti, isključio bilo kakvo direktno francusko vojno učešće, javlja CNN.

– Nastavljamo da stojimo uz ukrajinski narod uz vojnu, ekonomsku i humanitarnu podršku – rekao je.

Sve veća izolacija

– Naša odlučnost nas je dovela do toga da zajedno usvojimo niz sankcija bez presedana – rekao je Makron.

Francuski predsjednik je također opisao “sve veću izolaciju za Rusiju” i jedinstven odgovor NATO saveznika i EU.

– Rusija je preuzela historijsku odgovornost započevši ovaj rat. Naša strategija je da učinimo sve da zaustavimo bilo kakvu eskalaciju i zaustavimo što je brže moguće ovaj sukob kroz našu podršku Ukrajini, naše sankcije i diskusije koje se nastavljaju između nas nekolicine i ruskog predsjednika Putina kako bismo pronašli načine i sredstva za dogovoreno rješenje – rekao je on.