Portal 072info

Male šanse da BiH naredne godine nastupi na Eurosongu

Šanse da vidimo Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu naredne godine u Kijevu su veoma male.

Osnovni razlog je taj što BHRT još nije pronašao način za naplatu RTV takse, a u julu je predloženo da se naplata vrši putem računa za struju.

Kontaktirali smo Lejlu Babović, koordinatoricu projekta BiH na Eurosong,koja nam je potvrdila navode, kazavši između ostalog da se kroz ministarstva i državne institucije može uraditi puno više, ali se ne prepoznaje vrijednost Eurosonga, odnosno učešća BiH na toj manifestaciji. 

“Vi znate da je situacija u Javnom servisu neriješena. Nakon 1. jula nemaju stabilan izvor finansiranja. Javni servis funkcioniše na dobroj volji građana koji još uvijek plaćaju pretplatu”, kazala je dodavši da prihoda od marketinga ima – kao i drugih izvora finansija, ali suštinski sve je to jako nedovoljno.

“Ako se pitanje finansija ne razriješi dovesti će se u pitanje njihovo postojanje. Suludo bi bilo onda govoriti o učešću na Eurosongu u maju, ako već nećemo ni emitovati program”, kazala je Lejla Babović za N1.

Eurosong je skupa priča, kaže Babović. “Za one tri minute nastupa, ili ako se plasirate u finale šest minuta, potreban je budžet od pola miliona KM, odnosno 300.000 eura. Neke zemlje ulažu milione”, kazala je.

Iskustva govore da interes sponzora nije onakav kakav je u drugim zemljama – tvrdi Babović, dodavši da nema pretjerane zainteresovanosti ministarstava i institucija koje putem Eurosonga ne koriste priliku za promociju svih kapaciteta BiH.

“Sve spada na Javni servis i učesnike”, kaže Babović, dodavši da se sve to najšešće završava na privatnim vezama izvođača koji predstavljaju BiH.

“Na prošlom Eurosongu neke zemlje su uložile milione u nastupe, a u nastup BiH uloženo je manje od 200.000 eura. Ako želite izaći na Eurosong onda morate imati jaku muzičku scenu koja prati svjetske trendove, i naše tržište koje je zainteresovano da podrži naše predstavnike”, ističe Babović za N1.

Za kraj razgovora – ističe da institucije ne vide priliku da projeciraju svoje potencijale u zemlji domaćinu, Ukrajini odnosno Kijevu konkretno naredne godine, te da je takva situacija pristutna već 10 ili 15 godina, uz nekoliko izolovanih – uspješnih slučajeva.

“Mi ne možemo osporiti podršku Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, Općine Centar, ali sve su to postotci od jedan do pet posto”, kaže, dodavši da nema zainteresovanosti da se ide sa velikim budžetom.

BiH se nakon tri godine odsustva sa Eurosonga 2016. godine vratila na pozornicu, no Dalal, Ana Rucner, Deen i Jala Brat nisu se uspjeli kvalifikovati u finale, nakon što su u prvom polufinalu završili 11. sa pjesmom “Ljubav je…”.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box