55
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Sport / Svijet
NER FIT

Malezijski paraolimpijac Muhamed Zijad Zolkefli (Muhammad Ziyad Zolkefli) ostao je bez zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, pošto je diskvalifikovan jer nije uspio da se na vrijeme pojavi na takmičenju. Zolkefli je osvojio zlatnu medalju u kategoriji F20, ali mu je naknadno oduzeta jer je prethodno zakasnio na takmičenje. 

Takmičili se, pa ih poslije diskvalifikovali

FIXGEHALT

Portparol Međunarodnog paraolimpijskog komiteta Kreg Spens (Craig Spence) rekao je da su Zolkefli i još dvojica takmičara, koji nisu osvajači medalja, zakasnili na takmičenje. Prvo im je bilo zabranjeno da učestvuju, a poslije njihovog protesta, organizatori su im dozvolili da se takmiče.

– Zakasnili su, možda su imali logičan razlog, pa im je dozvoljeno da se takmiče dok nije procenjena situacija i dok nisu razmotreni svi razlozi, rekao je Spens.

U saopštenju Svjetske paraatletike navodi se da je sudija poslije takmičenja utvrdio da nije bilo opravdanog razloga za kašnjenje i da su njihove žalbe na diskvalifikaciju odbijene. Prema novom plasmanu, zlatnu medalju osvojio je Ukrajinac Maksim Koval, a njegov sunarodnjak Aleksandar Jarovij srebro. Bronzana medalja pripala je Grku Efstratiosu Nikolaidisu.

LIDER

Izazvan bijes Malezijaca

Spens je rekao da je diskvalifikacija malezijskog bacača kugle naišla na bijes na društvenim mrežama, usmjeren na Ukrajince i da je Paraolimpijski komitet Ukrajine dobio mnogobrojne uvrede iz Malezije.

– Žao mi je. Pravila su pravila. Odluka je donijeta, nisu Ukrajinci krivi što je jedan Malezijac zakasnio, poručio je Spens.

On je rekao da su sportisti zakasnili tri minuta na takmičenje, a da su ostali „stigli pet minuta ranije“ i da misli da diskvalifikacija nije oštra kazna, prenosi “Nova.rs”.