e76930f04057d23e5cda9a1eb45d3836
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
NER FIT

U godini pandemije u Ginekološko-akušerskoj klinici “Narodni front” u Srbiji rođena je prva beba iz zamrznutog embriona.

FIXGEHALT

U narednih nekoliko mjeseci očekuju još 10, javlja RTS.

Mehmed je prva beba. Za njega su se roditelji borili šest godina.

– Ovo nam je druga vantjelesna, zamrzli smo embrione u martu 2020. Bilo je nešto zbog korone, onda smo zamrzli embrione i odradili smo transfer u novembru i hvala Bogu uspješno je bilo – kaže za RTS Enesa Rizvanović.

LIDER

Da bi bilo uspješno, bolnica “Narodni front” morala je osigurati novu opremu, proširiti tim. Prednosti zamrzavanja embriona, kažu ljekari, su brojne.

– Mi na taj način omogućavamo majkama, roditeljima da još jednom probaju, a bez prolaska kroz cijelu mučnu i dugačku proceduru vantjelesne oplodnje. Danas kod nas u Srbiji svaka žena ima pravo na tri stimulisana ciklusa, to je kompletan proces i na tri vraćena odmrznuta embriona o trošku države – kaže doktor Željko Miković, direktor GAK “Narodni front”.

Prema njegovim riječima, na zamrzavanje embriona ide svako ko može ući u proces vantjelesne oplodnje.

Veći je i broj vantjelesnih oplodnji, uz maksimalnu uspješnost. Od početka godine uradili su 360, a prethodnih godina do 250.

– Zaista smo dobili fantastičnu opremu sa kojom rijetko ko može da se pohvali. Nove inkubatore, laminarne komore, mikroskope, ultrazvukove. To povjerenje države je omogućilo da mi ove rezultate možemo postići i da se rađaju bebe iz zamrznutih, odnosno odmrznutih embriona i da dupliramo broj postupaka – kaže Miković.

Korona u Frontu nije zaustavila rađanje beba, naprotiv. Prošle godine imali su ih najviše od osnivanja. Od početka godine rekordno 4.681 novorođenče.