Mali miš Mile

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.


U jeku agresije na Ukrajinu Milorad Dodik otišao je na noge u sankcioniranu i od civiliziranog svijeta izoliranu Rusiju. Otišao na noge Putinu. Otišao da gura prst u oko zapadnom svijetu, koji i njega drži u izolaciji i na sankcijama. Otišao da demonstrira svoje podaništvo i odanost ruskom agresoru.

Da se stvar ne prepusti slučaju i neko ne posumnja u Dodikovu lojalnost, lažni laktaški vožd je pred sam odlazak u Moskvu izlaprdao i sijaset rasističko-militarističkih poruka, za slučaj da smo zaboravili o kakvoj se amoralnoj gnjidi radi.

Podržao je Dodik rusku agresiju na Ukrajinu, za invaziju optužio Zapad te na kraju, u najboljem duhu Radovana Karadžića, zaključio kako ukrajinska i ruska djeca u Ukrajini moraju biti razdvojena jer: „Tako i mi ovdje (BiH) s muslimanima ne možemo imati zajedničke škole, zajedničke udžbenike.“

Naravno, laprdao je Dodik kako će s Putinom dogovarati i velike ekonomske aranžmane te mimo ostatka Evrope valjda ispregovarati nekakve energetske i novčane privilegije za RS.

Sve to laprdanje i izletovanje u Moskvi trebalo je prije svega da razgali srpsko patriotsko srce pred izbore, pokazujući mu ko je pravi baja i jedini pouzdani ruski saveznik.

No, posjeta laktaškog kneza ruskom diktatoru završila je potpunim fijaskom. Dodik je, prema svemu sudeći, čekao punih pet i po sati samo da ga Putin primi. Sastanak je sveukupno trajao 15 minuta. Sudeći prema saopćenju Kremlja, Putin je s Dodikom na tom sastanku pričao o svemu pomalo i ni o čemu konkretno. Nije bilo riječi o ekonomskim temama.

Maksimum koji je Dodik uspio izvući je da se ruskom gospodaru pohvali kako je uspio aranžirati sramotnu odluku o prijateljskoj utakmici između fudbalskih reprezentacija BiH i Rusije.

U fazi potpune međunarodne izolacije i žestokih sankcija Putinu svaki saveznik u Evropi krajnje dobro dođe. No, čak i u takvoj situaciji čini se da ruski lider Dodika ne zarezuje previše, ma koliko on do samoponižavanja pokušavao dokazati svoju odanost. Putin je možda zločinac, ali je ipak dovoljno inteligentan da shvati da od malog seoskog miša u tijelu lažnog medvjeda više nema pretjerane koristi. Jer njegova moć se istopila, a uskoro možda i potpuno iščezne.