Portal 072info

Mali porodični obrt osvaja BiH, Evropu i svijet

Prije četiri godina bračni par Dinko i Fatima Ratajc, zasadili su prve ljute paprike na balkonu i u svojoj kuhinji počeli praviti ljute organske sosove bez konzervansa na bazi sirćetne kiseline.

“BiH je zemlja u kojoj malo toga možeš postići ako očekuješ od države dosta toga. Ali ako si snalažljiv i kreativan, ideja i naporan rad se itekako isplati”, kazala je Fatima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tako su ovi ljubitelji pikantne hrane ubrzo proširili paletu domaćih proizvoda.

“Pravimo fermentirane i kuhane sosove, senf. Pravimo sir u maslinovom ulju sa mediteranskim začinima. Imamo i pikantni kikiriki koji ide jako dobro u pubovima. Pored toga, imamo specijalne proizvode koje pravimo da obilježimo određene evente”, pojasnio je Dinko.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osim balkona, paprike su trenutno posađene na njivama u Kaknju i Sanskom Mostu, a naredne godine zasad paprike bit će i u Tuzli. Sjemena nabavljaju od posebnih proizvođača pa čak i od onih sa Floride i iz Japana. Svaka vrsta paprike ima svoj specifičan okus urađen po maštovitoj recepturi.

“Danas smo spremili jedan lagani sos u ljetnom tonu sa ananasom i fresno paprikama. Malo peršina, limuna, smeđeg šećera. Samo ćemo ga izblendati i može stojati u frižideru dvije, tri sedmice. To je za kućnu upotrebu sasvim odlično. Super se kombinuje uz ljetne salate u ovom sada periodu. Ako dodate još ananasa, možete napraviti preliv za sladoled. Znači, mašta je vaša granica. Šta god vam padne na pamet, možete uraditi”, objasnio je Dinko Ratajc.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sosovi neobičnih imena i još neobičnijih okusa, privlače kupce u Bosni i Hercegovini ali i u inostranstvu. Oni koji prežive degustaciju , dolaze po još.

“Ljudi nas dosta kontaktiraju i kažu: Daj, kupit ću ovaj sos kako bih poslao prijatelju koji živi u Africi, Štokholmu, bilo gdje u svijetu. U suštini to je bio naš cilj. Da napravimo brend koji će na neki način oslikavati ovo naše domaće nešto. Kao neki suvenir koji će neko ponijeti. Zašto bi suvenir bio u bliku magneta ako može biti u obliku hrane?”, rekla je Fatima za N1.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mali porodični obrt porodice Ratajc polako gradi svoje mjesto na ljutoj gurmanskoj sceni, a njihovi sosovi uskoro će biti dostupni u pojedinim marketima širom BiH.

N1

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME