Mali Vedo iz Zenice dobija bitku po bitku

Dok se roditelji čija djeca moraju na liječenje u inostranstvo bore s vlastima, ništa lakše nije ni onima čija se djeca nalaze na liječenju u našoj zemlji. U novom broju magazina Dani objavljena je priča o hrabrom dječaku Vedadu Hadžiću iz Zenice koji je operisao tumor na mozgu, a smješten je sa majkom u Roditeljskoj kući i ide na kemoterapije i zračenja na Onkološki odjel Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Vedator šarmer

Od roditelja ovog četveroipogodišnjeg dječaka, oca Jasmina Hadžića i majke Eldine Čivić-Hadžić, saznali smo da za sada dobro podnosi terapiju, da je uvijek nasmijan i dobro raspoložen, te da je on taj koji pomaže svima da lakše prolaze kroz njegovu borbu.

Priča o malom heroju koji je dobio ime po Vedadu Ibiševiću, nogometašu koji je svojim pogotkom u Kaunasu protiv Litvanije u oktobru 2013. odveo zmajeve na Svjetsko prvenstvo u Brazil, gdje je i postigao prvi pogodak za naš nacionalni tim na prvom velikom takmičenju, nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Hrabri dječak proslavio je 18. decembra rođendan u krugu porodice. Vedo je, naime, rođen 4. juna, ali ima i drugi rođendan. To je 15. novembar, kad je operisan, a na taj dan je rođena i njegova jednogodišnja sestra Lamija. S obzirom na sva dešavanja i dvije teške operacije koje je dječak prošao, naknadno je organizovano rođendansko slavlje za njih dvoje.

Jasmin nam priča da se Vedo oporavlja odlično i od druge operacije, da, za sada, dobro podnosi kemoterapije i zračenja te da nije klonuo duhom.

Poručio je da bi sva djeca sa malignim oboljenjima trebala imati i zaštitu, da država da poseban akcenat tome. Jer, samo njihovi roditelji najbolje znaju kroz šta sve prolaze, koliko je to i psihički i fizički, ali i finansijski zahtjevno.

Posjete znače

Vedu je posjetilo i kod kuće i u bolnici puno porodičnih prijatelja. Obišao ga je naš najbolji teniser Damir Džumhur, zatim Naida Kraljić (djevojačko Čatić), bivša pjevačica grupe Divanhana sa suprugom Kerimom, pjevač Amel Ćurić, a prvi dan u Roditeljskoj kući Vedu i svu ostalu djecu posjetio je Semir Cerić Koke. Nešto kasnije došla je i Nejra Musić, koja je prije četiri godine imala tešku borbu sa malignim tumorom limfnih žlijezda i izborila se s tim.

U Zenicu je zbog Vede u dva navrata dolazio i naš olimpijac Amel Tuka sa djevojkom Aminom Pivić, zatim braća Petrović, Ivan i Andrija, koji puno pomažu bolesnoj i djeci sa posebnim potrebama, harmonikaš Amel Gađun, kao i delegacija GRAWE osiguranja d.d. Sarajevo u kojem je Jasmin zaposlen, sa predsjednikom uprave Fikretom Hodžićem na čelu.

Jasmin Hadžić je na kraju istakao da Vedo dobija bitku po bitku, da se bori, ne posustaje i da je sreća što je takav. Predeverao je dvije teške operacije, punktiranje glave, 40 šavova, do kraja prve faze terapija možda će imati 33 puta zračenje, gdje će ga isto toliko puta uspavati. Porodica, prijatelji, komšije, svi dobri ljudi vjeruju da Vedo može izaći iz ovog rata kao pobjednik.
OSLOBOĐENJE(Kompletna priča o Vedadu objavljenaje u novom broju magazina Dani)