Malina respiratori neupotrebljivi za intenzivnu njegu: Ko će odgovarati zbog instaliranja na KCUS-u?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U Sudu BiH danas je Sudsko vijeće, kojim je predsjedavao Branko Perić, izreklo osuđujuću presudu u aferi “Respiratori”. Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić proglašeni su krivima. Novalić je osuđen na četiri, Fikret Hodžić na pet, a Fahrudin Solak na šest godina zatvora. Ipak, možda gore od goleme finansijske štete koju su nanijeli Federaciji BiH je zaključaj Suda BiH kako su nabavljeni respiratori neupotrebljivi za intenzivnu njegu.

“Respiratori služili svrsi”

A upravo u tu svrhu su svojevremeno bili instalirani na KCUS kojim je upravljala, a i dalje upravlja Sebija Izetbegović, kojoj je u međuvremenu poništen magisterij, kao i titula profesorice.

Iz iskaza Sebije Izetbegović na suđenju proizilazi da su respiratori služili svrsi, rekla je na posljednjem ročištu u aferi “Respiratori” Vasvija Vidović, advokatica optuženog premijera Federacije BiH Fadila Novalića pojašnjavajući zbog čega se protivi izvođenjem dodatnih dokaza koje su predložili tužioci. Ovim je podsjetila na saslušanje direktorice KCUS-a iz marta 2021. kada je kazala da se sporni kineski respiratori ACM812 A koriste na KCUS-u za invazivne i neinvazivne pacijente.

A to je zapravo i najstrašniji dio cijele priče – upravo se ovi “malina” respiratori dovode u vezu sa smrću velikoj broja pacijenata oboljelih od koronavirusa. Podsjetimo, “Avaz” je svojevremeno prvi objavio dramatično pismo anesteziologa s KCUS-a koji su upozoravali na dramatične posljedice korištenja „malina“ respiratora.

– Šansa da pacijent priključen na malina respirator preživi su nikakve – pisalo je u pismu grupe anesteziologa sa KCUS-a.

Respiratori dovode u vezu sa smrću velikog broja pacijenata oboljelih od koronavirusa, a postoji sumnja da je na njihovom korištenju insistirala upravo direktorica Izetbegović i to kako bi relativizirala sudski proces koji se u Sudu BiH vodi zbog nabavke ovih respiratora.

A da je Izetbegović itekako bila šokirana kada je čula koji su respiratori stigli u Sarajevo svjedoči poruka koju je sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić poslala tadašnjem direktoru Ureda premijera Hasanu Ganibegoviću: “Seb. zove, loši respiratori”. No, to je očito nije spriječilo da nekoliko mjeseci nakon naredi da se respiratori raspakuju i instaliraju u Privremeni respiratorni centar iako nisu imali upotrebnu dozvolu.

Ko će odgovarati?

Posebno je značajno istaći da su sve ostale bolnice u Federacije BiH odbile su koristiti ove respiratore.

Stoga, postavlja se pitanje hoće li i kada odgovarati osobe koje su odgovorne za instaliranje spornih respiratora na KCUS?

Prije nego što su sporni respiratori bili instalirani, nekoliko stručnjaka je upozoravalo da ne mogu koristiti za intenzivnu njegu. Verlab je radio verifikaciju respiratora, a njegov direktor Almir Badnjević je nekoliko puta u javnost isticao da su ovi uređaji sigurni za korištenje za ono za šta su verifikovani i šta je proizvođač propisao.

– U onom pismu se navodi da aparat nema PEEP, da nema HIFH FLOW funkciju, naravno da nema, to su transportni respiratori – govorio je Badnjević za medije još u aprilu 2021.

Čeka se pravosuđe

Pored prvostepene presude Novaliću i ekipi za nabavku respiratora, Tužilaštvo BiH vodi i još neke odvojene istrage koje se dovode u vezu sa tim predmetom. Najmanje tri predmeta, vezano za sporne ACM 812A, evidentirana su i u Tužilaštvu KS.

U sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu formiran je predmet po prijavi advokata porodica Palić i Hota protiv KCUS-a i direktorice Izetbegović zbog počinjene grupe greške i nesavjesnog liječenja. Sead Palić je preminuo 23. marta, a Atif Hota 4. marta 2021. u respiratornom centru. Slične prijave podnijelo je još nekoliko porodica pacijenata koji su, također, preminuli na KCUS-u u vrijeme pandemije.

Osim toga, formiran je i predmet na osnovu pisma 13 anesteziologa u kojem upozoravaju da ACM812 A ne posjeduju neophodne postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju COVID-19 pacijenata.

Avaz