fd maline
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Malinari iz Željeznog Polja obilježavaju 20 godina rada. Među prvima su na ovim prostorima počeli proizvoditi i izvoziti ovu jako osjetljivu voćku. Da bi bili konkurentni na tržištu, traže da se povećaju poticaji na 6% umjesto 2%, koliko se trenutno izdvaja. 

Uz mnogo truda i neodustajanja kada nije bilo plodova rada uspjeli su održati egzistenciju i prehraniti porodice. 

„Mi ove godine imamo toliku potražnju za malinom, dostigla je cijenu 7 KM i mnogi se sad kaju što su to uništili“, kaže Mehmedalija Jusufović, proizvođač maline iz Željeznog Polja.

Prethodnih godina poljoprivrednici su bili prinuđeni malinu prodavati po vrlo niskim cijenama. U međuvremenu su mnogi odustali, malinjaci su oštećeni, a stanovnici napuštaju ruralna područja. Samo kupovinom domaćih proizvoda možemo jačati privredu u cjelini.

„Ambijentalno, bez uloge države, bez razvojne komponente – oni jednostavno ne mogu opstati, ne mogu biti konkurentni“, upozorava Sead Herceg, predsjednik Saveza organskih proizvođača FBiH.

Direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko smatra da proizvodnja hrane nema alternativu: „Moramo biti mnogo jači, mnogo više raditi i zaštitititi svog domaćeg prooizvođača“.

Sajam maline i meda je okupio oko 60 proizvođača iz cijele BiH. Svi se oni nadaju i aplikacijama na različite fondove da bi unaprijedili proizvodnju.