afanabazovic obdaniste sindibad
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Turistički i planinarski vodič Afan Abazović iz Zenice sa zeničkim obdaništem Sindibad po prvi put u Bosni i Hercegovini organizovao je planinarsku turu za najmlađe s ciljem da ih upozna s prirodom, ali i nebeskim tijelima, piše Klix.ba.

S obzirom na to da planinarenje postaje sve popularnija rekreativna aktivnost u Bosni i Hercegovini, posebno od početka pandemije koronavirusa, Abazović je odlučio da to prenese i na najmlađe građane Zenice koji su već uživali u nekoliko planinarskih tura u sklopu kojih su istraživali vrhove okolo Zenice, a u večernjim satima i nebeska tijela.

Učenje kroz igru i planinarenje

U razgovoru za Klix.ba Abazović je kazao da je još prošle godine dobio poziv od zeničkog obdaništa Sindibad da organizuju i realizuju projekt “Mali planinari”, prvi takve vrste u Bosni i Hercegovini u kojem bi vrtićka djeca prošla osnovnu planinarsku obuku kroz učenje i igru na pravom planinskom terenu.

“Uz ogromnu podršku roditelja, napravili smo izuzetno sadržajan program, koji prožima sve procese pripreme i boravka u prirodi i planini. S druge strane, nema nikakvih organizovanih aktivnosti za djecu u prirodi, što je bio još jedan motiv za aktivaciju ove populacije. Željezo se kuje dok je vruće”, kazao je Abazović koji je za mališane organizovao i posjetu zeničkom izletištu Smetovi odakle su pratili Perseide i nebeska tijela.

“Astronomija je jedna od dodirnih nauka povezanih s planinarenjem, koju smo željeli predstaviti djeci obdaništa ‘Sindibad’. Naime, u pripremi projekta, željeli smo se dotaći i tih znanja i nauka, koja jednu planinarsku turu i boravak u prirodi čine potpunim. Na drugoj turi, realizovanoj na planini Smetovi kod Zenice, spojili smo posjetu zoo vrtu ‘Smet’ našeg vrijednog sugrađanina Amera Beganovića, što je naučna oblast zoologije, da bi, nakon planinarenja do spomenika NOB-u u dužini od 2,5 km, napravili i posmatranje vedrog zvjezdanog neba, kao naučnu oblast astronomije. Tu smo predstavili zanimljivu planinarsku temu orijentacije pomoću zvijezda, pa smo se upoznali sa sazviježđima Velikog Medvjeda, Kasiopeje, Labuda, Lire, Strijelca, Škorpiona, zvijezdama Sjevernjačom, Denebom, Vegom, Altairom, Antaresom, planetama Jupiterom i Saturnom, galaksijom Mliječni Put i drugim astronomskim pojmovima.”

Kako bi boravak na planini napravili što zanimljivijim u svakom pogledu, prilikom prve ture rejonu Lastavice i Markogovg kamena obišli su i nekropole stećaka gdje su se upoznali s historijom zeničkog kraja, ali i Bosne i Hercegovine.

Aktivan način života daleko do tableta, mobitel i računara

Tokom planinarski tura obavezan je i interaktivni razgovor s djecom o određenim planinarskim temama kao što su “Subjektivne i objektivne opasnosti na planini”, a aktivnu ulogu u planinarskim turama uzimaju i roditelji djece što predstavlja kvalitetno provedeno vrijeme porodice.

“Najljepša reakcija koja se, nakon ture može čuti od djeteta je ‘Kad ćemo opet?’, to znači da je zadatak ispunjen i da se klica primila. Sada je treba njegovati i paziti. Sve ture koje smo imali su relativno kratke dužine, no, s dodatnim sadržajima, imaju trajanje oko četiri sata, što daje mogućnost za planiranje i ostatka dana, jer ture realizujemo, većinom, subotom. Zenička okolina daje nebrojene mogućnosti. Do zime planiramo realizaciju planinarske ture na Bobovac, što će biti prava poslastica za djecu, kada ćemo posjetiti prijestolni grad bosanskih kraljeva dinastije Kotromanić, a sve to iz perspektive jednog djeteta. U planu imamo još nekoliko destinacija, koje će, sigurno, djeci biti veoma zanimljive”, kaže Abazović.

Na kraju je pojasnio da pošast sjedećeg života uz mobitele i tablete u rukama te ispred televizora uzima sve više maha i kod najmlađih zbog čega su sve češća oboljenja očiju, kičme, a ne tako rijetko i pretilosti. Razlog toga se krije u odsustvu smislene aktivnosti, a obdanište “Sindibad” na čelu s Nisvetom Kozlić odlučilo je to promijeniti i djeci ponuditi zabavu na drugom mjestu i na drugi način.

Kozlić: Imamo primjer odgojnog procesa u kojem svi uživaju

Kozlić je kazala da je projekt “Mali planinari” ustvari kruna partnerstva s roditeljima koju od postojanja njeguje ovo obdanište.

“Ideja je nastala kada je planinarenje predstavio roditelj Afan Abazović, gostujući u ‘Očevoj pričaonici’. Dugogodišnje iskustvo u radu pomoglo mi je da razumijem koliko je ovaj program važan za djecu, da u kratkom roku osmislim i sistematizujem sadržaj i aktivnosti prilagođene djeci predškolskog uzrasta. Uprava i roditelji su sa oduševjeljenjem pristupili ovoj ideji, i s ponosom možemo reći da smo postigli primjer odgojno-obrazovnog procesa u kojem uživaju svi sudionici, djeca, roditelji i odgajatelji, a to je nešto o čemu govori savremeni pristup odgoju i obrazovanju”, kazala je Kozlić.

Istakla je da Sindibad od početka svog postojanja kreira kvalitetne i inovativne programe u ranom uzrastu, a s roditeljima su kreirali i logo i himnu.

“Nastavit ćemo s aktivnostima unutar i van vrtića, pod budnim okom Afana Abazovića, kako bi naša djeca a i roditelji, s nama osjetili radost odrastanja. Najvažnije je posaditi sjeme zdravih životnih navika, nastaviti pravilan psihofizički razvoj djece i sigurni smo da će se naša djeca ovog perioda u vrtiću sjećati dugo, a roditeljima zahvaljujemo što su odgovorni prema procesima koji se odvijaju u vrtiću i što su spremni graditi partnerstvo s vrtićem”, zaključila je Kozlić.

Klix.ba