Malo truda i vremena: Odlični trikovi za bolji početak dana

jutro budjenje krevet zena ilustracija pexels
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Nedostatak vremena najčešće je opravdanje za loše životne navike, navodi stručnjak koji uvođenjem ovih par koraka u jutarnju rutinu staje na kraj svim tim opravdanjima.

Fitnes stručnjak Stefani Mansur otkrila je 11 trikova kako svoje jutro da učini zdravijim u samo par koraka, navodi Today.com.

1. JOGA

Jutarnje buđenje iskoristite kako biste povezali pokrete i udahe uz jednostavnu jogu. Trener predlaže da stanete pored kreveta s raširenim rukama koje ćete zatim podići iznad glave. Prilikom spuštanja ruku, fokusirajte se na disanje.

2. MEDITACIJA UZ KAFU

Umjesto ispijanja kafe dok listate poslovne mailove, to vrijeme iskoristite za vježbe disanja i meditacije, piše Prva.rs.

3. “SMOOTHIE” ČUČNJEVI

Dok se sastojci jutarnjeg smutija miješaju, napravite 10 brzih čučnjeva. S nogama postavljenim u širinu kukova spustite se u čučanj, ali pripazite da su vam leđa ravna. Nakon 10 čučnjeva počastite se smutijem.

4. DO TRBUŠNJAKA POD TUŠEM

S nogama u širini kukova podignite punu bočicu šampona ili regeneratora, pa se okrenite u jednu stranu. Ukoliko nemate punu bočicu šampona, ruke ispružene ispred tijela poslužiće podjednako.

5. POBOLJŠAJTE FLEKSIBILNOST NANOSEĆI LOSION

Osim što ćete pomoći koži, nanošenjem losiona možete postići veću fleksibilnost tijela, tvrdi Mansur. To ćete učiniti ukoliko prilikom nanošenja losiona na leđa pokušate da spojite ruke na sredini. Jednom rukom posegnite iza vrata, a drugom posegnite iz donjeg dijela leđa i spojite ih na sredini leđa.

6. VJEŽBE DISANJA

Prilikom nanošenja ajlajnera ili sjenke za oči, zadržite dah na deset sekundi, a zatim udahnite. Tri puta ponovite ovu vježbu kako biste se opustili dok se spremate.

7. ISTRENIRAJTE RUKE DOK PRAVITE FRIZURU

Savršene lokne u kosi mogu da vode i do savršeno istoniranih ruku, a to ćete postići ukoliko držite figaro s rukom pod uglom od 90 stepeni.

8. RAVNOTEŽA

Bolja ravnoteža tijela postići će se ukoliko balansirate na jednoj nozi, a jutarnje peglanje garderobe odlična je prilika za to.

9. FLEKSIBILNOST

Obuvanjem obuće s nogama koje se ne savijaju u koljenu, na alternativan način ćete uvježbati fleksibilnost tijela. Umjesto uobičajene vježbe dodirivanja stopala s ravnim koljenima, okušajte se u obuvanju cipela na isti način.

10. PROTRESITE SALATU, ALI I TIJELO

Pripremu salate u posudi s poklopcem iskoristite kako biste je podednako začinili, ali i kako biste protresli čitavo tijelo.

11. ISTEGNITE VRAT DOK ČEKATE ZELENO SVJETLO

Istegnite vrat dok čekate da se promeni svjetlo na semaforu. Vežbajte 30 sekundi.