Portal 072info

Maloljetni dobrovoljci Armije RBiH će dobiti mogućnost prekvalifikacije

Povećanje stepena invalidnosti izmjenom pravilnika kojim se ova oblast reguliše, pomoć u školovanju, prekvalifikaciji, samo su neki od segmenata koji će pomoći maloljetnim dobrovoljcima u svakodnevnom životu.

Prema riječima Moamera Selimića, sekretara Udruženja maloljetnih dobrovoljaca Armije RBiH Hercegovačko-neretvanskog kantona mnogi njihovi članovi su se u odbranu zemlje uključili kada su bili prvi ili drugi razred srednje škole, a kasnije nisu imali mogućnosti da završe školovanje.

– U dosadašnjem Pravilniku u članu 9. koji se tiče invaliditeta je stajalo da je pripadnik morao biti maloljetan kada je ranjen, da bi mu se priznao invaliditet. A po našem zahtjevu stoji da nije bitno kada si bio ranjen, već samo da je pristupio u odbranu zemlje maloljetan. Izmjenom će, primjera radi, oni koji imaju 60 posto invaliditeta, dobiti deset posto povećanja invaliditeta – rekao nam je Selimić.

Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja nam je kazao kako je završena izmjena Pravilnika o procjeni invalidnosti na zahtjev maloljetnih dobrovoljaca.

– Prihvaćen je njihov prijedlog da se svakom maloljetnom borcu koji je u toku odbrane bio ranjen, na postojeći invaliditet prizna još deset posto. Ministarstvo je izmijenjeni Pravilnik dalo na objavu u Službenim novinama FBiH i počet će primjena pravilnika od sljedećeg mjeseca. Svi koji to pravo mogu ostvariti trebaju se javiti u svoje općinske službe za boračko – invalidsku zaštitu – rekao nam je BUkvarević.

Selimić se osvrnuo i na projekat školovanja, prekvalifikacije maloljetnih dobrovoljaca.

– Veliki broj maloljetnih boraca kod nas nije završio školu. Kada su se uključili u odbranu zemlje oni su bili prvi ili drugi razred srednje škole. Poslije rata vrlo mali broj njih se doškolovao i sada želimo da se to ispravi jer će sa školom imati veće šanse na tržištu rada. Zainteresirani su da završe škole za vozače, bravare i druga deficitarna zanimanja. Mi ćemo uskoro kompletirati spiskove onih koji žele prekvalifikaciju, da se doškoluju i vidjet ćemo koliko bi to koštalo – objašnjava nam Selimić.

Dodaje kako u HNK još uvijek ne znaju tačan broj maloljetnih dobrovoljaca jer ima onih koji su se odselili.

– Mi smo u svojim redovima imali i borce sa 13 godina, maloljetnih žena boraca. Nadamo se da će nam prekvalifikacija, školovanje pomoći da što prije nađemo posao. U planu nam je i formiranje zadruga u kojima bismo se bavili pčelarstvom i drugim granama, da budemo primjer kako se uz upornosti, rad i zalaganje može bolje živjeti. Time ćemo udariti šamar svima onima koji o borcima govore kao o socijalnoj kategoriji. Mi to nismo –  poručio je Selimić.

Faktor.ba

Podijelite članak