Portal 072info

MALOLJETNIČKI ODJEL KPZ ZENICA | Mladi osuđenici žive u gradu u malom: Mogu se baviti sportom, čitati, raditi, školovati se….

Kroz Odjeljenje maloljetničkog zatvora pri Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) u Zenici od 2000. godine, kada je formirano, pa do danas prošlo je više od 100 osuđenika.  

Kapacitet ovog odjeljenja, smještenog u 5. paviljonu zeničkog zatvora, iznosi 26 mjesta.

Svi punoljetni

Trenutno se na odsluženju zatvorskih kazni nalazi devet osoba. Svi su punoljetni, najmlađi ima 18, a najstariji 22 godine. U ovo odjeljenje bivaju smješteni oni osuđenici koji krivično djelo počine kao maloljetnici i u njemu ostaju do svoje 23. godine, a onda prelaze u zatvor s ostalim osuđenicima. 

Ekipa „Avaza“ posjetila je ovo strogo čuvano odjeljenje, kroz koje su nas proveli Šemsudin Čišić, šef Odsjeka za maloljetničko odjeljenje KPZ-a Zenica, Admir Talić, zatvorski policajac u maloljetničkom zatvoru, i Sanimir Habibija, socijalni radnik i odgajatelj u ovom odjeljenju.

– Svi su uglavnom dobrog i primjernog ponašanja. Uvijek ima izuzetaka. Ali, za dobro ponašanje budu nagrađeni, a za loše kažnjeni. Ovo je za njih grad u malom. Mogu se baviti raznim sportovima, učiti, čitati, školovati se, a za dobro ponašanje mogu i češće odlaziti kućama – kaže Čišić, koji za tri mjeseca ide u penziju i kroz čiju su evidenciju prošli svi dosadašnji stanari ovog odjeljenja.

Sobe osuđenika, jednokrevetne, smještene su na spratu i svaka je opremljena WC-om i televizorom. U prizemlju se nalaze osuđenička kuhinja za maloljetnike, zatim prostorija za dnevni boravak s televizorom, dnevnom štampom, tabureima, sećijom, stolom i stolicama. Osim toga, u prizemlju su i prostorije za predavanje, za kurs informatike, za muzičku i likovnu sekciju i posebno izdvojena zatvorena teretana. Na raspolaganju su im i sobe za obavljanje vjerskih molitvi, kao i kantine, gdje mogu nešto kupiti ako žele.

Postoji i poseban, izdvojeni sportski poligon namijenjen samo za maloljetne osuđenike. Od sekcija, u ovom odjeljenju postoje informatička, sportske kao što su trčanje, dizanje tegova, nogomet i biblioteka.

– Ovdje se organiziraju osnovna i srednja škola prema planu i programu koji je propisan za sve škole u ZDK. Nastavnici iz gradskih škola dolaze i izvode vanrednu nastavu koja se odvija od oktobra do februara. Učenici dobivaju svjedočanstva, ista kao i kod redovnih učenika tih škola, s tim što se na njima ne vidi da je određeni razred pohađao i završio u ovom zavodu – kaže odgajatelj Habibija.

Osuđenici su, kako kaže, najviše zainteresirani za zanatske smjerove kao što su vodoinstalateri, tokari i električari. Zanimljivo da je jedan osuđeni maloljetnik upisan kao redovan student prve godine Fakulteta za metalurgiju i materijale u Zenici.

Maloljetni osuđenici liječe se u zatvorskom medicinskom stacionaru, a po potrebi mogu ići na liječenje i izvan KPZ-a Zenica, ali, naravno, u pratnji zatvorskih stražara.

Od trenutnih stanara maloljetničkog zatvora rijetki su raspoloženi za razgovor s novinarima i fotografiranje. Jedini je za naš list, bez fotografiranja, pristao govoriti J. Š. iz Bihaća, koji je ovdje zbog ubistva koje je počinio sa 17 godina.

Sve pogodnosti

– Tri godine sam ovdje i još isto toliko imam odležati. Inače, koristim sve pogodnosti koje nam se ovdje pružaju. Radim u biblioteci i volim čitati knjige, a najviše one iz historije. Ovdje sam završio srednju elektromehaničarsku školu i član sam muzičke i informatičke sekcije. Mjesečno idem četiri dana kući. Sve je uredu – kaže J. Š.

Šta su sve zgriješili

Od trenutnih devet stanara maloljetničkog zatvora, četvorica su tu zbog ubistva, dvojica zbog spolnog odnošaja s djetetom te po jedan zbog pokušaja ubistva, razbojništva u pokušaju i nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Dolaze iz Zenice, Mostara, Bihaća, Sarajeva i Gračanice. Najdužu kaznu izdržava B. T. iz Zenice u trajanju od devet godina, a odležao je već nešto više od tri godine.

avaz.ba

Podijelite članak