Malta prodaje državljanstvo za 650.000 eura

Malta prodaje državljanstvo za 650.000 eura

607_20131113174118_passport

Jedna je članica Europske unije pokrenula program prodaje svog državljanstva ljudima iz trećih zemalja. Malteški parlament odobrio je u utorak prodaju malteškog državljanstva za 650.000 eura državljanima trećih zemalja.

Premijer Joseph Muscat rekao je da bi taj plan zemlji trebao donijeti prihode i privući ‘vrijedne’ ljude koji bi mogli ulagati na otoku.

Procijenio je da bi se shemom moglo prikupiti 30 milijuna eura u prvih godinu dana, što znači da bi državljanstvo kupilo oko 45 ljudi. Time bi dobili pravo na rad i boravak u cijeloj Europskoj uniji.

Malta je članica Europske unije, šengenskog prostora bez unutarnjih granica i ima bezvizni režim sa Sjedinjenim Državama.

Eric Major, glavni izvršni direktor međunarodne tvrtke Henley and Partners, zadužene za provedbu sheme, rekao je malteškim medijima da očekuje da će svake godine aplicirati između 200 i 300 ljudi. ‘To će biti otvoren i transparentan program’, rekao je.

Oporbena Nacionalistička stranka planu se snažno protivi, smatrajući da nije povezan s boravkom u zemlji ili ulaganjima. Oporbeni čelnik Simon Busuttil upozorio je u parlamentu da bi Malta mogla postati poput karipskih poreznih oaza.

Busuttil nije isključio mogućnost prikupljanja potpisa za referendum o tom pitanju.

Vlada ističe da će se kandidate pozorno provjeravati i da oni koji imaju veze s kriminalom neće biti prihvaćeni. Dodaje da i druge europske države razmatraju slične sheme.

U trenutku glasovanja pred parlamentom je održan manji prosvjed na kojem je traženo da se državljanstvo ne prodaje, nego da njegova dodjela ovisi o značajnim ulaganjima u zemlji.

Hina

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE