AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Malverzacije, štimanja i brojne nepravilnosti odavno su sastavni dio bh. nogometne scene, o čemu svjedoči i posljednja akcija “VAR” tokom koje je saslušano oko 500 osoba radi razotkrivanja ko je sve učestvovao u namještanju utakmica Prve lige FBiH i Premijer lige BiH. Inače, u novembru prošle godine SIPA je uhapsila 12 osoba.Volume 0%

Opsežna akcija

Kada se pomislilo da će opsežna akcija uozbiljiti stvar i spriječiti daljnje malverzacije, nove sumnjive radnje dešavaju se koncem februara, na izvještajnoj skupštini Udruženja nogometnih sudija i instruktora Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), saznaje “Avaz”.

Naime, uz pomoć VAR asistenata, Emira Delića i Azema Karića, ali u ulozi delegata pomenute skupštine, ista je dobila izmijenjeni Statut udruženja koji omogućava sadašnjem rukovodstvu doživotno upravljanje udruženjem, a ranije je bilo ograničeno na dva mandata od četiri godine vladavine.

Prema riječima izvora (identitet poznat redakciji, op.a.) sve to ne bi čudilo da dvojac nije potvrđen u učešću akcije VAR, a zbog čega su suspendirani 20. februara ove godine na nivou NS FBiH, odnosno sa sudačkih lista Prve lige FBiH do okončanja postupka.

– Imajući u vidu da je potrebni kvorum Skupštine udruženja od dvije trećine 17 delegata, a da je na istoj odluka o promjeni Statuta donesena glasovima 18 delegata, jasno je da bez spornog dvojca, Delić i Karić, Skupština ne bi imala potreban broj delegata za rad i usvajanje izmjena Statuta i izvještaja o radu za 2019. godinu – kaže naš izvor.

Poziv nadležnima

Zbog svega navedenog, članovi udruženja sudija i instruktora ZDK ogorčeni su jer rukovodstvo nije reagiralo i spriječilo učešče u radu na sjednici dvojca iz akcije VAR kao i Osmana Bačinovića, člana IO udruženja, također poznatog iz akcije VAR

– Naprotiv, omogućeno im je donošenje bitnih odluka za udruženje. Kako će se rukovodstvo ponašati ubuduće, jer slijede izbori na nivou udruženja? Vjerujemo da će neko od nadležnih u NS BiH, Komitet za sudije ili Udruženje sudija i instruktora ZDK, reagirati i tražiti da se ponište odluke Skupštine udruženja – zaključuje naš izvor, izražavajući nadu da će se odluke donijeti na legalan, zakonit i demokratski način.

AVAZ – D. PAŠALIĆ